USVOJENA ODLUKA O GRADSKOJ KASI: Budžet Leskovca za narednu godinu veći od pet milijardi dinara

Игор Митић
Igor Mitić

15. 12. 2021. u 14:26

ODLUKOM o budžetu Leskovca za narednu godinu planirani su ukupni prihodi u iznosu od oko 4,95 milijardi dinara, pa će gradska kasa, sa prenetim sredstvima iz ranijih godina, u iznosu od 424 miliona dinara, i sopstvenim prihodima, od skoro 110 miliona, biti nešto veća od pet milijardi dinara.

УСВОЈЕНА ОДЛУКА О ГРАДСКОЈ КАСИ: Буџет Лесковца за наредну годину већи од пет милијарди динара

Foto: I.M.

U strukturi planiranih rashoda dominiraju troškovi nabavke roba i usluga i troškovi za zaposlene od oko 1,5 odnosno 1,3 milijarde dinara, a slede kapitalni izdaci od oko 790 miliona dinara.

Za saobraćaj i infrastrukturu planirano je izdvajanje od 16,9, a za komunalne delatnosti 9,4 odsto budžeta. Ustanovama kulture namenjeno je 9,3 odsto, a predškolskom vaspitanju osam odsto budžeta. Za osnovne škole izdvaja se 4,6, a za srednje 3,8 odsto.

Za razvoj sporta i omladine planirano je 5,6, a za socijalnu i dečiju zaštitu 4,9 odsto ukupnog iznosa budžeta. Turizam, urbanizam i poljoprivreda biće podržane sa po 2,2, dok je 2,9 odsto ukupnog planiranog budžeta namenjeno energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Lokalni ekonomski razvoj biće podržan sa 1,9, a zaštita životne sredine sa 1,8 ukupnog raspoloživog novca u narednoj godini koliko se izdvaja i za zdravstvenu zaštitu.

Među kapitalnim investicijama po iznosu planiranih sredstava izdvajaju se proširenje kanalizacione mreže, iz donatorskog programa Orio, sa oko 600 miliona dinara. Za rekonstrukciju leskovačke Opšte bolnice planirana je podrška države od 2,2 milijarde dinara, dok će u rekonstrukciju i nadogradnju Dečijeg dispanzera biti uloženo 410 miliona dinara.

Državnim sredstvima gradi se i novi gradski stadion, a planirana sredstva za narednu godinu iznose 1,48 milijardi dinara, dok će u rekonstrukciju dva državna puta, Leskovac – Trnjane i Leskovac – Strojkovce, i rekonstrukciju Bulevara Nikole Pašića biti ukupno uloženo oko 520 miliona dinara.

O predlogu budžeta rasprava se vodila na današnjoj sednici Skupštine grada. Dok su predstavnici vlasti isticali njegovu izbalansiranu i razvojnu komponentu, opozicija je kritikovala predlog uz ocene da je nerealan i neostvariv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!