SEĆANJE NA HRABRE PILOTE NE BLEDI: Novosađani odali počast avijatičarima stradalim u humanitarnoj misiji u Jermeniji

S. B.

12. 12. 2021. u 22:58

POLAGANjEM venca kod Hačkara, jermenskog spomenika u Novom Sadu, potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada, Jelena Marinković Radomirović, odali su počast našim pilotima koji su pre više od tri decenije nastradali tokom humanitarne misije u Jermeniji.

СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ ПИЛОТЕ НЕ БЛЕДИ: Новосађани одали почаст авијатичарима страдалим у хуманитарној мисији у Јерменији

Pres služba Pokrajinske vlade

Kada je u decembru 1988. godine Jermeniju pogodio razoran zemljotres, tadašnji jugoslovenski državni vrh odlučio je među prvima da pošalje humanitarnu pomoć jermenskom stanovništvu.

U humanitarnu misiju upućena je sedmočlana posada vazduhoplovaca – pripadnika Komande RV i PVO – Vladimir Erčić, Predrag Marinković, Milenko Simić, Milan Mićić, Boriša Mosurović, Milisav Petrović i Jovan Zisov. Tokom humanitarnog leta, 12. decembra 1988. godine, avion Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva doživeo je udes i svi članovi posade nastradali su u toj nesreći.

- Na današnji dan se sećamo sedam pilota koji su se hrabro vinuli u nebo put daleke Jermenije, radeći nešto najplemenitije, a to je pomoć prijatelju u nevolji. Imena naših humanih i hrabrih pilota trajno uklesana u Hačkaru (krst u kamenu) – spomeniku koji je simbol zahvalnosti i odavanja počasti jermenskog naroda sedmorici pilota -rekao je potpredsednik Ćurčić i podsetio na tradicionalno prijateljstvo srpskog i jermenskog naroda, neraskidive veze i identičnu stradalničku sudbinu.

- Danas na teritoriji Vojvodine živi nemali broj jermenskih porodica, koje su svoje mesto pronašle u našoj ravnici. Multikulturalna Pokrajina Vojvodina služi za primer kako možemo sa svojim različitostima živeti, poštovati jedni druge i jačati- rekao je Đurčić.

-Predsednica novosadskog parlamenta je naglasila da se danas  na ovom mestu sa setom i sa velikim poštovanjem sećamo srpskih pilota i istovremeno zahvaljujemo jermenskom narodu koji saoseća i deli našu tugu .

- Danas obeležavamo tužan dan, dan kada su najplemenitija dela, nastala iz najljudskijih obzira i pobuda, nažalost potpala u senku velike tragedije i nesreće. Tog 12. decembra 1988. godine u nesreći prilikom pada aviona poginula je sedmočlana posada, koja je dopremala humanitarnu pomoć iz naše zemlje stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom koji je pogodio Jermeniju - rekla je Marinković - Radomirović. 

Na obali reke Kamah u Jermeniji podignut je spomenik „Slomljeno krilo“, kao deo spomen-kompleksa posvećenog stradaloj posadi i prijateljstvu srpskog i jermenskog naroda. Spomenik je visok 12 metara, a samo krilo, kao deo spomenika, dugačko je sedam metara kao simbol izgubljenih sedam života.

Ukazom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 27. januara 1989. godine, naši piloti su posmrtno odlikovani ordenom „Prijateljstvo naroda“ za ispoljenu hrabrost i samopožrtvovanje prilikom misije u Jermeniji.

Prema zvaničnim podacima, u zemljotresu u Jermeniji poginulo je oko 25.000 ljudi, oko 140.000 stanovnika su ostali invalidi, a oko pola miliona je ostalo bez krova nad glavom. Gradovi Spitak i Lenjinkan, na severu Jermenije, srušeni su do temelja.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)