ZAPISNICI SA ĐUBRIŠTA U KNJIGU: Pirotski Istorijski arhiv promovisao novo delo

V. Ć.

10. 12. 2021. u 11:43

ISTORIJSKI arhiv u Pirotu, predstavio je zbirku istorijskih dokumenata „Zapisnici sa sednice Suda opštine pirotske 1922.-1929.“

ЗАПИСНИЦИ СА ЂУБРИШТА У КЊИГУ: Пиротски Историјски архив промовисао ново дело

Foto: V. Ć.

Dokumente odnosno zbornik, priredio je  istoričar Predrag M. Vidanović, zaposlen u ovoj ustanovi, a štampanje je pomoglo Minstarstvo kulture i informisanja. Ovo ostvarenje  beleži privredne prilike u Pirotu u ovom istorijskom preiodu, odnosno poduhvate kao što je kaldrmizacija ulica, urbanizacija po ugledu na zapadnoevropsdke gradove, regulisanje rečnih tokova, izgradnju škola i slične infrastrukturne delatnosti.  Prema Vidanovićevim rečima, oruginalnu istorijsku građu su, daleke 1958.godine, na gradskom smetlištu pronašla deca Romi, koja su prikupljala papir i  predala je nastvaniku geografije Branimiru Đ. Popoviću. Na taj način su  spasli izuzetnu dokumentaciju koja će služiti istoričarima i drugim istraživačima.

Inače, pirotski Istorijski arhiv upravo je proglašen najuspešnijom arhivskom ustanovom u Srbiji za godinu na izmaku. Laskavo priznanje usledilo je od fondacije „Aleksandar  Arnautović“, Državnog asrhiva Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao