ČESTITKE NOVOM SADU: Grad dobio nagradu za najuspešniju prestonicu kulture

Tanjug

06. 12. 2021. u 13:00

POSLE priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je dobio i nagradu "Melina Merkuri", koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, saopšteno je danas iz Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

ЧЕСТИТКЕ НОВОМ САДУ: Град добио награду за најуспешнију престоницу културе

Foto: Tanjug

Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine ocenio je Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi i sada je, nakon trećeg kontrolnog izveštaja, dao preporuku da "Srpska Atina" dobije ovo prestižno priznanje.

- Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni i zaključujemo da tim dobro razume koncept Evropske prestonice kulture. Sa zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih saradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike - navodi se u izveštaju stručnjaka Evropske komisije.

Komisija zaključuje da će se u narednom periodu nastaviti sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i negovanjem izgrađenih mostova između umetnika i građana.

Dobijanjem nagrade "Melina Merkuri" i Nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture Novi Sad je postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.

Po rečima predstavnika Fondacije, "kroz pozitivne ocene tri različita žirija evropskih eksperata, "Srpska Atina" je u prethodnih pet godina potvrdila svoj kvalitet u uključivanju lokalne scene i građana, razvoju i međusobnom povezivanju ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, decentralizaciji kulture, podizanju produkcijskih i programskih kapaciteta, ali i otvaranju i obnavljanju novih prostora."

Zahvaljujući tome, Novom Sadu posle 2022. godine, pored evropski renomiranih programskih legata - Dočeka i Kaleidoskopa kulture - ostaje i pet obnovljenih središta kulture: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada sa Pozorišnim trgom, Distrikt na prostoru Velikog Limana i mreža kulturnih stanica širom grada.

Nagrada "Melina Merkuri" nazvana je po glumici i nekadašnjoj grčkoj ministarki kulture,  koja se smatra najzaslužnijom za pokretanje projekta "Evropska prestonica kulture."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili