SRBIN SVETSKOG RANGA: Izložba o Svetomiru Nikolajeviću u Galeriji valjevskog Narodnog muzeja

B. PUZOVIĆ

30. 11. 2021. u 06:21

U GALERIJI Narodnog muzeja je otvorena izložba posvećena Svetomiru Nikolajeviću, rođenom u Raduši kod Uba, a postavka nazvana "Od zaborava ka svetlu" je svojevrsno ispravljanje greške prema ličnosti bogate biografije koja je nepravedno skrajnuta od javnosti.

СРБИН СВЕТСКОГ РАНГА: Изложба о Светомиру Николајевићу у Галерији ваљевског Народног музеја

Foto D. Krunić

Svetomir Nikolajević je rođen 1844, pisao je eseje, studije, književne portrete i kritike, te bio profesor beogradske Velike škole, na Katedri za opštu istoriju književnosti, a potom i rektor, pa član Srpske kraljevske akademije. Bio je gradonačelnik Beograda, ministar unutrašnjih poslova, a 1894. i premijer srpske Vlade.

Svetomir Nikolajević, Foto Arhiva OŠ Raduša

Pamte ga i kao osnivača tadašnje Srpske radikalne stranke, društva "Sveti Sava" i masonske lože "Pobratim", te prvog Srbina koji je još 1915. bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Dvaput penzionisan i vraćan u državnu službu, odlučno je odbio ponudu nemačkog cara da bude civilni guverner okupirane Srbije...

- Izložba prikazuje sve segmente ličnosti, života i delovanja Svetomira Nikolajevića, od porodičnih odnosa, preko njegovog književnog rada, do kontakata sa istaknutim pojedincima tog vremena, poput kraljeva Milana i Aleksandra Obrenovića - kaže autor, istoričar i viši kustos Pedagoškog muzeja u Beogradu Filip Trajković, priznajući da je bio podstaknut monografijom o Nikolajeviću koju je objavio profesor dr Vojkan Stanić, te da je imao svesrdnu pomoć Svetomirovih potomaka, Snežane i Dejana Nikolajevića, koji su obezbedili brojne lične predmete.

BISER

- KAO kosmopolita širokog formata, imao je kontakte sa kraljevima, vladarima, patrijarsima... Zaljubljenik u nauku i umetnost Evrope, istovremeno je imao izuzetno jaku nacionalnu svest i na svakom mestu je afirmisao srpstvo. Posle Majskog prevrata i svrgavanja dinastije Obrenović bio je skrajnut, a posle Drugog svetskog rata i potpuno zaboravljen - kaže Svetomirova praunuka, prof. dr Snežana Nikolajević, muzikolog, pijanista i nekadašnji urednik RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)