HUMANOST POBEDILA I PRE KONCERTA: Sakupljena sredstva za četvrtu operaciju Vukašina Despotovića (10)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

27. 11. 2021. u 15:30

DEČAKA će ruski lekari operisati početkom decembra u privatnoj bolnici u Ćupriji

ХУМАНОСТ ПОБЕДИЛА И ПРЕ КОНЦЕРТА: Сакупљена средства за четврту операцију Вукашина Деспотовића (10)

Foto. Privatna arhiva

Sinoć je u Paraćinu u pozorišnoj sali održan humanitarni koncert radi prikupljanja sredstava za nastavak lečenja i četvrtu po redu operaciju desetogodišnjeg sugrađanina Vukašina Despotovića. Mališan je od rođenja oboleo od cerebralne paralize, a operacija ekstremiteta treba da mu umanji spazam mišića, smanji bolove i olakša muke.

Koncert je organizovalo Kulturno-umetničko društvo „Boki 4. juli“, a nastupili su folklorni ansambli nekoliko društava: osim domaćina, još KUD „Branko Krsmanović“, „Kolo“ iz Obreža, paraćinski „Abrašević“, Plesni klub „La luna“, te KUD iz susedne opštine Ćuprija „Krušarska mladost“. Publika je uživala u brojnim i raznovrsnim tačkama, a a novac od prodatih ulaznica uplaćen je na račun namenjen Vukašinovom lečenju.

Foto. Privatna arhiva

Nastup više folklornih grupa

Kako „Novosti“ saznaju od dečakove majke Branke Kapović, nova za operaciju sada ima dovoljno. Ovih dana znaće se tačan datum kada će dečak četvrti put biti operisan. Operacija bi trebalo da bude obavljena u Ćupriji u jednoj privatnoj bolnici. Ruski stručnjaci tu dolaze trećeg decembra, a tokom perioda njihovog boravka u tom pomoravskom gradu Vukašin će biti podvrgnut hirurškoj intervenciji.

- Lepa vest je da novca na računu za ovu operaciju ima, sakupljen je čak i pre održavanja humanitarnog koncerta u Paraćinu. Nakon hirurške intervencije je neophodna rehabilitacija kako bi učinak operacije bio kompletan – kaže majka bolesnog dečaka. Cena ove operacije i postoperacionog oporavka  u Mađarskoj je nešto više od 5.000 evra.

Foto. Privatna arhiva

Podsetimo, Mali Vukašin je u invalidskim kolicima i ima potpuni invaliditet, ali je cilj njegovih roditelja da izvuku maksimum iz njegovih preostalih fizičkih mogućnosti i da ne trpi bolove. Osim hirurške intervencije i rehabilitacije, potrebna su mu i bolja invalidska kolica i sva druga pomagala koja bi bila od pomoći...

Bez obzira na zdravlje koje mu onemogućava da živi kao i ostali njegovi vršnjaci, ovaj dečak pohađa treći razred osnovne škole po posebnom programu i raduje se životu. Inače, Vukašin za sobom već ima dve operacije u Rusiji u Tuli, u Centru novih medicinskih tehnologija, a treći put je operisan u Turskoj pre tri godine o trošku naše države.

Dečak je rođen u sedmom mesecu trudnoće, vodio je dugo bitku za život na neonatologiji u Kragujevcu, ali su , nažalost, ostale velike posledice u vidu cerebralne paralize, zbog krvarenja u mozgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a