POLOŽENI VENCI NA TRGU SLOBODE Vučević: Odluka o prisajedinjenju Vojvodine promenila tok istorije

Z. GRUMIĆ

25. 11. 2021. u 11:08

STO TREĆA godišnjica prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji obeležena je danas u Novom Sadu polaganjem venaca na Trgu slobode kraj spomen-ploče postavljene na zgradi u kojoj je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena donela tu istorijsku odluku.

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА ТРГУ СЛОБОДЕ Вучевић: Одлука о присаједињењу Војводине променила ток историје

Grad Novi Sad

Vence od lovorovog lista položili su gradonačelnik Miloš Vučević i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Saveza bačkih Bunjevaca.

Obraćajući se prisutnima Vučević je istakao veliki značaj istorijskog datuma, 25. novembra 1918. godine, podsetivši da je dan ranije u Rumi doneta slična odluka, da se Srem direktno prisajedini matici Srbiji.

- Ti datumi ne samo da su obeležili 20. vek, nego su kruna nečega što je stvarano mnogo decenija i vekova ranije. Odluka doneta 25. novembra 1918. godine je promenila tok istorije u pravom smeru, zahvaljujući mudrom i ispravnom razmišljanju naših predaka – rekao je Vučević i poručio da treba da budemo ponosni na našu istoriju i da još više radimo na kulturi sećanja.

- Žao mi je što sećanje na taj istorijski važan datum nije više prisutno u srpskom narodu, jer ovo nije samo regionalni praznik, već veliki događaj za celokupan srpski narod bez obzira na to gde on živi.

Vučević je takođe podsetio da su na Velikoj narodnoj skupštini žene imale izborno pravo, što je bilo do tada nezabeleženo u evropskim okvirima.

Predsednik novosadskog Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Goran Maksimović je izjavio da se tog 25. novembra pre 103 godine, neposredno nakon završetka Prvog svetskog rata, dogodila najveća pobeda srpskog naroda.

- Mi smo izuzetno ponosni na taj dan i sa velikim pijetetom ga proslavljamo – naglasio je Maksimović.

 

BONUS VIDEO: ISTORIJSKI SKUP 1918. GODINE U NOVOM SADU: Banat, Bačka i Baranja ušli u sastav Srbije

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna