PSI ZAKLALI 20 OVACA: Krvavi pir lutalica u okolini Priboja (FOTO)

A. Rovčanin

25. 11. 2021. u 09:18

BRAĆI Veljović, Milutinu i Miodragu, u pribojskom selu Grabovica, psi lutalice prošle noći prepolovili su stado ovaca.

ПСИ ЗАКЛАЛИ 20 ОВАЦА: Крвави пир луталица у околини Прибоја (ФОТО)

Foto: A. R.

Krvavi pir razjarenih pasa preživelo je svega 20 od ukupno 40 ovaca, koje su uskoro trebale da se ojagnje.

Kada su oko pola 2 iza ponoći Veljovići na porodičnom imanju u selu Grabovica, nadomak Priboja, čuli lavež pasa i zvona ovaca, već je bilo kasno.
- Kad sam izleteo, tor je već bio prazan. Deset ovaca je zaklano, sedam ranjeno, tri su nestale, a pet ovaca pitanje je hoće li preživeti. Trčao sam koliko sam mogao da spasim što se spasiti može, ali džaba – jada se Milutin.
U poslednjih 40 godina, koliko složna braća Milutin i Miodrag Veljović gaje stoku, nije zabeležen ovakav pokolj. Sada već davne 2014. godine su na isti način izgubili tri ovce i jedno jagnje, ali da će u jednoj noći izgubiti gotovo pola stada ovaca, nisu mogli ni da naslute.
- Brat i ja živimo sami, kuća do kuće, ali stoku držimo zajedno. Ja imam kakvu takvu platu, ali šta će moj brat kojem je ovo jedini dinar za život?! Onomad su psi u Crnuzima poklali ovce, čak su i svinje napadali - vidite da ne možemo da živimo od lutalica - kaže ogorčeno Miodrag Veljović.
Da je u ovom kraju porastao broj pasa lutalica svedoče i komšije lovci, iz Lovačkog udruženja Priboj, koji kažu da sve češće sreću po petnaestak pasa u čoporima, kao da organizovano kreću u napad na sela u potrazi za hranom.
- Između ostalog, lovimo na potezu od Ravne livade preko Grabovice. Često naše lovačke pse presreću lutalice i tad nastaje pravi pokolj. Ljudi nas zovu, žale se, traže da reagujemo, ali šta mi tu možemo – znate da ne smemo da ih diramo! – ističe iskusni lovac Brane Mojićević.
Na lice mesta izašli su policija i veterinar. Nakon izvršenog uviđaja, policija je potvrdila da su ovce poklali psi lutalice. Svega par ovaca veterinar je ušio, mada, kako kažu Veljovići, čini im se da i one sitno broje. Preostalim sedam, vidno ranjenim ovcama, mogli su pomoći samo kasapi i to da im skrate muke, što je po nalogu veterinara i učinjeno.
Za Milutina Veljovića, kojem je poljoprivreda i stočarstvo jedini izvor prihoda, šteta je neprocenjiva.
- Skoro sve ovce bile su sjagnjene. Na svu moju muku, ovih dana radim fasadu i izolaciju na kući. Svaki dan čekao sam ovce da se ojagnje, da platim preostalih  80.000.00 dinara majstorima. Ostao sam bez ovaca i bez jagnjadi – dupla šteta, a dug me i dalje čeka - žali se Milutin.
Braća Veljović će potražiti pomoć od lokalne samouprave, u nadi da pokušaju da nadoknade bar deo štete. Po nalogu veterinara, a u skladu sa propisima, poklane ovce su zakopane.

BONUS VIDEO: NOVOSTI NA MESTU EKSPLOZIJE: Izjave spasilačke ekipe

 
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024