DIRLJIV SNIMAK SA KOSOVA: Vernici i monaštvo zapevali o Lazaru i Milošu, dostojno obeležili manastirsku slavu (FOTO/VIDEO)

D.Z.

14. 11. 2021. u 14:12

U PRISUSTVU nekoliko stotina vernika manastir Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočištu, nedaleko od Velike Hoče i Orahovca obeležilo je danas svoju manastirsku slavu.

ДИРЉИВ СНИМАК СА КОСОВА: Верници и монаштво запевали о Лазару и Милошу, достојно обележили манастирску славу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Zečević

Nakon liturgije koju je služio iguman manastira otac Stefan uz sasluženje monaštva i sveštenstva vernici su u manastirskoj crkvi celivali mošti Svetih Vrača koje su danas bile izložene za posetioce koji su došli sa svih krajeva Kosmeta, ali i iz centralne Srbije.

Na okolnom parkingu je bilo na desetine automobila sa registarskim oznakama Kragujevca, Kruševca, Čačka, Novog Pazara, Kraljeva.

Foto: D. Zečević

- Ova svetinja i ovaj praznik mi mnogo znače pa mi nije teško da dođem čak iz Beograda jer se ovde oseća takva blagodat – rekao je za „Novosti“ Marko.

Monasi i meštani Velike Hoče i Orahovca su i danas pripremili bogatu manastirsku trpezu za sve posetioce, a u trpezariji su se pevale kosovske pesme. Na ovaj veliki praznik monaštvo manastira Svetih Vrača Kozme i Damjana ugostilo je monahe iz Crne Gore i drugih manastira na Kosmetu, a među njima su bile i monahinje manastira Uspenje Presvete Bogorodice u Đakovici, koje su, pored povratnice Dragice Gašić jedine Srpkinje u tom gradu.

Obeležavanje manastirske slave je proteklo mirno, na prilazu svetinji su bili pripadnici policije, ali, uprkos tome što je bilo najavljeno da će od posetioca tražiti potvrde o vakcinaciji, do toga nije došlo.

BONUS VIDEO: OVDE JE BIO HRAM VEĆI OD GRAČANICE: Lokalitet Dvorine kod Aranđelovca krije mnoge tajne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)