UKRALI BAKAR SA MANČIĆEVE KAPELE: Na smederevskom Starom groblju oskrnavljen objekat koji predstavlja kulturno dobro

J. I.

10. 11. 2021. u 07:13

SAMO nekoliko meseci po završetku opsežne sanacije i restauracije koje su finansirane iz budžeta lokalne samouprave, još nepoznati počinioci su ukrali deo bakarnog lima sa kapele Dine Mančića na Starom groblju u Smederevu.

УКРАЛИ БАКАР СА МАНЧИЋЕВЕ КАПЕЛЕ: На смедеревском Старом гробљу оскрнављен објекат који представља културно добро

Foto N. Živanović

Ovo nije prvi put da kradljivci kidišu na objekat pod zaštitom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a plen kasnije preprodaju kao sekundarnu sirovinu.

Podsetimo, kapela Dimitrija Dine Mančića (1827-1882) predstavlja jedan od najlepših primera neovizantijske arhitekture u Srbiji.

Podignuta je 1884, prema projektu dvorskog arhitekte Aleksandra Bugarskog, a ovaj smederevski dobrotvor i zadužbinar je svoje imanje zaveštao za podizanje Gimnazije u gradu kraj dunava.

Foto N. Živanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HUMANITARNI BAZAR U SMEDEREVU: Prodaja rukotvorina za pomoć bolesnim sugrađanima