FESTIVAL TRADICIONALNIH INSTRUMENATA ROG BANATA: Manifestacija u Muzeju u Zrenjaninu u subotu 13. novembra

B. G.

09. 11. 2021. u 14:06

MEĐUNARODNI festival tradicionalnih instrumenata "Rog Banata", koji već treću godinu organizuje udruženje Banatske Gajde, održava se u Muzeju u Zrenjaninu, u subotu 13. novembra u 18 časova, sa ciljem da predstavi izvorne instrumente i narodne nošnje i običaje starog Banata, u svom originalnom obliku.

ФЕСТИВАЛ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ИНСТРУМЕНАТА РОГ БАНАТА: Манифестација у Музеју у Зрењанину у суботу 13. новембра

Foto: Muzej Zrenjanin

Festival ima i edukativni karakter, jer osim sviranja deo programa je i teorijsko predstavljanje instrumenata, njihove karakteristike, način izrade, namena.

Specijalni gosti su učenici i profesori iz Državno muzičko-baletskog centra „Ilija Nikolovski – Luj" u Skoplju, sa odseka za tradicionalnu muziku i igru.   

Foto: Muzej Zrenjanin

 

Publika na festivalu imaće priliku da se upozna sa više tradicionalnih mađarskih, rumunskih i rusinskih instrumenata, a  biće predstavljeni i neki srpski 

instumenti, kao što su troglasne vojvođanske gajde.

Uz izvornu pevačku grupu „Seferini" koja neguje izvornu pesmu Srba, starosedelaca Banata, na festivalu će specijalni gosti biti profesori sa  fakulteta u Beogradu i Novom Sadu i stručni saradnici SANU, kao i studenti sa etnomuzikoloških smerova Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda i Novog Sada.

Foto: Muzej Zrenjanin

 

BONUS VIDEO - Kakav je bio Dragan Nikolić - Gospodin mangup?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)