POČELI 10. MEĐUNARODNI DANI ENERGETIKE I INVESTICIJA: Gradonačelnik Novog Sada na manifestaciji

Novosti online

03. 11. 2021. u 12:50

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju 10. Međunarodnih dana energetike i investicija u Kongresnom centru „Master” Novosadskog sajma.

ПОЧЕЛИ 10. МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА: Градоначелник Новог Сада на манифестацији

Foto: Instagram printscreen/milosvucevic_gradonacelnik's profile picture milosvucevic_gradonacelnik

Uz izložbeni deo manifestacije, u kojem su predstavljene firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, najavljeno je da će u kongresnom segmentu narednih dana, kroz panel diskusije, biti obrađivane najaktuelnije teme, uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva.

- Drago mi je što je naš grad domaćin manifestacije „Međunarodni dani energetike i investicija“ na kojoj će se u naredna dva dana govoriti o velikim investicijama, kao i o energetskim izazovima u budućnosti. Energetika je ključno pitanje na globalnom nivou, a to je glavna tema i danas u Novom Sadu, kao i svih ovih dana na skupu svetskih lidera u Glazgovu. Iz perspektive Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, koji je istovremeno i značajan regionalni industrijski centar, cilj nam je da napravimo iskorak u daljem razvoju uvođenjem energetski efikasnih sistema u svakom segmentu. Upravo smo otvorili najmoderniji Dom zdravlja na Limanu koji koristi obnovljive izvore energije, a tu spada i kompleks Kreativnog distrikta. Naš cilj je da maksimalno iskoristimo znanje koje imamo i snažan zamajac novosadske privrede koja nam puni budžet, pa da iz sopstvenih sredstava i uz povoljne kreditne aranžmane i saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama nastavimo sa uvođenjem najboljih, najekonomičnijih i najzdravijih tehnologija. Energetika je preduslov za dovođenje novih investicija, a bez reindustralizacije nema ekonomskog osnaživanja. Novi Sad je najbolji primer kako se lokalna politika vodi u pravcu uštede potrošnje energije uz zaštitu kvaliteta vazduha, vode i zemljišta, a i nove generacije učimo da na tome grade budućnost - rekao Miloš Vučević.

Prisutnima su se obratili i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bijelić, a pozdravnu reč uputio je i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli. Govorom počasnog gosta ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović zvanično je i otvorena ovogodišnja priredba.

- Srbija može i treba da bude šampion u energetskoj tranziciji, a već težimo tome da nam zemlja bude potpuno ekološki čista, da imamo zdraviju životnu sredinu i klimu, da obezbedimo čistu energiju. Dakle, važno je da imamo dovoljno energije, ali da je stičemo na održiviji način. Baza svega su zakon i podzakonski akti, nakon čega sledi izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, vetroelektarana, gasnih elektrana itd. Pred nama su investicije koje će doneti mnogo novih radnih mesta, a svaki dinar koji budemo uložili u zelenu energiju doneće boljitak na duge staze -  istakla je Zorana Mihajlović.

Jubilarni 10. Međunarodni dani energetike i investicija okupljaju stručnjake iz Srbije, regiona i Velike Britanije. Prvog dana, u sredu, planirani su plenarna sesija „Ubrzanje energetske tranzicije u Srbiji - presek stanja“ kao i više panela - „Podrška unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima“, „Projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini“, „Podrška smanjenju zagađenja iz individualnih izvora“, „Obnovljivi izvori energije u Srbiji“ i „Osunčajmo Srbiju“. U četvrtak će se govoriti o planiranju niskougljeničnog razvoja na lokalnom nivou i ulozi energetskih zasada u energetskoj strategiji Srbije, a cela manifestacija se održava uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - VUČIĆ NA PRIMOPREDAJI NOVOG VOZA: Probna vožnja vozom velike brzine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)