DAN OSLOBOĐENJA U VELIKOM RATU: Svilajnčani obeležili važan datum

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 10. 2021. u 13:22

POLAGANjEM venaca na Spomenik Mare Resavkinje Svilajnčani su danas obeležili Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА У ВЕЛИКОМ РАТУ: Свилајнчани обележили важан датум

Foto:SO Svilajnac

Naime, 27. oktobra 1918. godine srpski i francuski vojnici proterali su deo nemačke 217. divizije i ušli u grad. Na isti dan, 27. oktobra 1915. godine Svilajnac je i okupiran. Vence su položili predsednik Skupštine opštine Svilajnac dr Darko Jevtić i član opštinskog veća opštine Svilajnac Ivana Mikić, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca (1912-1918) njihovih potomaka i poštovalaca Stevan Sinđelić, kao i predstavnici lokalnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Foto:SO Svilajnac

U oslobađanju Svilajnca u Prvom svetskom ratu, kao i mnogih gradova u Srbiji, veliku ulogu je odigrala francuska vojska. U neizbrisivom sećanju ostao je trenutak kada je general Šarl Trenije na konju ispred svoje i srpske vojske ušetao u Svilajnac. U znak zahvalnosti uručena mu je zastava, koju su ručno izradile i izvezle svilajnačke devojke i koja je simbol neraskidivog prijateljstva dva naroda.

Foto:SO Svilajnac

Spomenik žrtvama podignut je 1926. godine. Na mermernom postamentu urezana su imena i postavljene fotografije izginulih ratnika sa ovog područja. U oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine poginula su 353 vojnika iz Svilajnca.

Foto:SO Svilajnac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024