LEČI I HRANA, MAKAR DIJETALNA: Opšta bolnica u Požarevcu ugovorila isporuku obroka namenjenih pacijentima za narednih 12 meseci

D. NOVKOVIĆ

25. 10. 2021. u 08:25

OBROKE za takozvane ležeće pacijente Opšte bolnice u Požarevcu, tokom narednih godinu dana, pripremaće firma "Muvi kičn ketering" d. o. o. iz Vrčina kraj Beograda, sa kojom je pomenuta zdravstvena ustanova sklopila okvirni sporazum, jer precizan dogovor nije moguć zbog toga što se unapred ne može znati koliko će porcija biti potrebno.

ЛЕЧИ И ХРАНА, МАКАР ДИЈЕТАЛНА: Општа болница у Пожаревцу уговорила испоруку оброка намењених пацијентима за наредних 12 месеци

FOTO: D. Novković

Ipak, ugovorena cena za više od 83.000 obroka iznosi 50 miliona i 229.000 dinara, sa uračunatim porezom, a obaveza Vrčinaca je da svakog dana dostavljaju tri gotova obroka - doručak, ručak i večeru, plus užinu - koji su spremljeni od namirnica prve klase kvaliteta.

Shodno specifikaciji Opšte bolnice, obroci će se spremati u skladu sa propisanim dijetama, a njih je na spisku čak 28. Najveći broj porcija - 13.870 - predviđen je za ulkusnu dijetu, koja se primenjuje kod bolesti sistema za varenje. Slede lagana, dijabetična i puna, kao i dijeta za trudnice i porodilje. Za sve ove specifičnosti vrste namirnica su redukovane, osim za punu, koja propisuje da pacijent može sve da jede, ali u ograničenim količinama.

Dobavljaču je unapred određeno i koje namirnice može da koristi, a na spisku su polubeli ili crni hleb, pirinač, griz, brašno, makarone, pileće i juneće meso, jaja, mleko, sir, kisela pavlaka, pasulj, grašak i ostalo povrće, puter, kajmak, ulje, sveže voće, med, džem, šećer... Dozvoljene su i zamenske namirnice, pa se na jelovniku - u propisanim granicama - mogu naći i pileće viršle, pašteta i prsa, kao i voćni sokovi i kompot.

U bolničkoj specifikaciji navedeni su još precizni sedmodnevni jelovnici za svaku vrstu bolesnika. Primer za jedan dnevni meni namenjen deci dijabetičarima podrazumeva za doručak viršle, hleb i kuvano jaje, za užinu hleb i šolju mleka, za ručak supu, hleb i kuvano jelo, za popodnevnu užinu kiselu jabuku i hleb, za večeru pilav i hleb, a za kasnu užinu hleb i mleko.

Za vreme državnih i verskih praznika planiraće se posebni jelovnici, koji podrazumevaju praznični ručak ili večeru, sa desertom.

TRUDNICE

BUDUĆE mame će, jednoga dana, doručkovati integralnu kiflu, krem sir, jogurt i salatu od šargarepe, ručaće supu, pečeni file oslića, rižoto sa šargarepom, sezonsku salatu i integralni hleb, a večera će im biti pita sa mesom i jogurt.

TERMINI

DOBAVLjAČ je dužan da obroke servira u propisanim terminima - doručak u 7.15, ručak u podne, večeru u 17.15, dok termine za užine određuju lekari specijalisti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna