SUMNJIV RAČUN OD TAKSE: Potrošač iz Odžaka, zaslužan za ukidanje nameta, nije zadovoljan informacijom iz JKP

Z. Rajić

19. 10. 2021. u 07:26

PRIKUPLjENI novac od takse na brojilo, koja je posle devet i po godina nezakonitog ubiranja krajem prošle godine skinuta sa računa za vodu u Odžacima, skoro sav je upotrebljen za nabavku i baždarenje vodomera.

СУМЊИВ РАЧУН ОД ТАКСЕ: Потрошач из Оџака, заслужан за укидање намета, није задовољан информацијом из ЈКП

Taksa se pravda zamenom vodomera, Foto Z. R.

To je predočio direktor JKP "Usluga" Nikola Arsić, a pod sumnju stavio Dušan Mirković, stomatolog i ekolog iz Odžaka, čijim je upornim ukazivanjem na nedopustivost naplate takse na brojilo, koja je menjala ime u "baždarenje vodomera" i "naknada za održavanje vodomera", ova dažbina konačno ukinuta po nalogu republičkih komunalnih inspektora.

Dušan Mirković, Foto Z. R.

Pošto su domaćinstva plaćala bespravno uvedeni namet, na osnovu čega imaju pravo na povraćaj novca, Mirković je od JKP "Usluga" zatražio informaciju koliko je od 1. jula 2011. do 30. novembra 2020. godine ukupno prikupljeno novca od potrošača na ime takse na brojilo. Njega je interesovalo i koliko je vodomera instalirano u Odžacima i koliko ih je u navedenom periodu od devet i po godina zamenjeno. Zahtev za informaciju od javnog značaja uputio je na adresu JKP "Usluga" u avgustu ove godine, a ona je stigla u oktobru!

- U Odžacima su instalirana 3.194 vodomera, a naknada za njihovo održavanje je fakturisana na isto toliko korisnika. Na ime te naknade je od 1. jula 2011. do 30. novembra 2020. od građana naplaćeno 19.167.085,43 dinara. U tom periodu je zamenjen 3.521 vodomer, a za njihovu nabavku i baždarenje je utrošeno 18.621.313,32 dinara - odgovorio je direktor JKP "Usluga".

FAKTURE U JKP "Usluge" se sve slaže, Foto Z. R.

Mirković kaže da sumnju u tačnost dobijene informacije izaziva najpre navedeni broj vodomera i njihovih korisnika, koji može biti jednak samo teoretski, a u praksi je, zbog kolektivnog tipa stanovanja, potrošača mnogo više, jer jedno brojilo meri vodu za celu zgradu ili za svaki ulaz.

- Ako je zamenjen 3.521 vodomer, a bilo ih je 3.194, ispada da su svi zamenjeni jednom, a njih 327 više puta. Vodomer u mom domaćinstvu nije menjan 28 godina, a ni komšije, koje sam anketirao, ne pamte da im je brojilo baždareno u poslednjih 20 ili 30 godina - izneo je Mirković.

Ne štima ostatak

MIRKOVIĆ ističe da je sumnjiv i iznos novca potrošenog za nabavku i baždarenje vodomera.

- Proizilazi da su ugrađena samo nova brojila, jer se do sume od 18.621.313,32 dinara dolazi množenjem 3.194 vodomera sa njihovom cenom od 5.829 dinara, koja je kao zvanična navedena na sajtu proizvođača. Tako je od 19 miliona prikupljenih od naknade za održavanje vodomera, u JKP preostalo samo oko 550.000 dinara. Nešto tu ne štima - zaključio je Mirković.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!