PISCI OTADŽBINU BRANILI KNJIGOM I PEROM: U Subotici postavljena izložba u čast heroja u Drugom svetskom ratu

J.L.

07. 10. 2021. u 17:40

POVODOM 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu i Fondaciji „Danilo Kiš“ otvorena je izložba dokumenata i fotografija ruskih pisaca u Otadžbinskom ratu u Rusiji.

ПИСЦИ ОТАЏБИНУ БРАНИЛИ КЊИГОМ И ПЕРОМ: У Суботици постављена изложба у част хероја у Другом светском рату

Foto: J.L.

Izložba „Književnička četa” posvećena je svim sovjetskim piscima koji su se borili za otadžbinu perom, ali i mitraljezom. Ova izložba posebno prikazuje vezu između novinara i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

- Novinari pored svakodnevnih, dnevnih istina, treba da prikazuju i istorijske istine - objašnjava Petar Kočić, predsednik Društva novinara Vojvodine i koordinator Besmrtnog puka za Novi Sad.

- Velika istorijska istina je da su ruski i srpski narod zajednički odneli pobedu pod Hitlerom ujedinjenom Evropom, te da su za to dale velike žrtve.

Izložbu su priredili Društvo novinara Vojvodine, Memorijal – međunarodni centar za očuvanje i istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa istočne Evrope, Besmrtni puk i Ruski dom iz Beograda. „Književnička četa” biće otvorena do 12. oktobra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - POLA SVETA POD KUPOLAMA: "Novosti" na Beogradskom sajmu pred početak konferencije nesvrstanih

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije