KAKO JE OSLOBOĐEN PETROVGRAD: Izložba posvećena Zrenjaninu na kraju Drugog svetskog rata (FOTO)

B. GRUJIĆ

28. 09. 2021. u 18:22

POVODOM 77 godina oslobođenja današnjeg Zrenjanina, u gradskom Muzeju od 2. oktobra biće postavljena kamerna postavka Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu.

КАКО ЈЕ ОСЛОБОЂЕН ПЕТРОВГРАД: Изложба посвећена Зрењанину на крају Другог светског рата (ФОТО)

Foto: Muzej Zrenjanin

Postavku čine panoi na kojima su prikazane fotografije oslobođenja grada, u vlasništvu zrenjaninskog i Muzeja Vojvodine, a u nekoliko vitrina će biti izloženo oružje i lični predmeti pojedinih učesnika Narodnooslobodilačke borbe.

Nakon aprilskog rata, Vojvodina je bila podeljena, Bačka i Baranja su pripale Hortijevoj Mađarskoj, Srem Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a Banat je kao zasebna oblast ušao u sastav Nedićeve Srbije, ali je vlast zapravo bila u rukama lokalne nemačke manjine, folksdojčera. Borba Srba u tadašnjem severnom Banatu bila je sastavni deo sveukupne oslobodilačke borbe protiv nacističkog režima u okupiranoj Jugoslaviji i velikom delu Evrope.

Banat, kao i cela Vojvodina sa izuzetkom Fruške gore, zbog svog geografskog položaja bio je nepogodan za partizanski način ratovanja, tako da je akcenat oslobodilačke borbe na ovom prostoru bio na sabotažama i brzim akcijama i izbegavanju frontalnih sukoba, sa daleko nadmoćnijim neprijateljem.

- U Banatu nije bilo bratoubilačke borbe, odnosno građanskog rata, što je izuzetna osobenost oslobodilačke antinacističke borbe u ovom delu Vojvodine i Srbije - kaže Vladislava Ignjatov, viši kustos Muzeja u Zrenjaninu, uz napomenu da su današnji Srednjobanatski okrug, koji je geografski pripadao severnom Banatu i njegovo administrativno sedište, Zrenjanin, nekada Veliki Bečkerek i Petrovgrad, imali su značajnu logu u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Tokom tri i po godine, od prvih dana ustanka u leto 1941, pa do oslobođenja Banata u jesen 1944. godine, slobodoljubivi Banaćani, vodili su neprestanu oslobodilačku borbu protiv okupatora, a mnogi od njih nisu dočekali slom fašizma i toliko željenu slobodu. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije ušle su 2. oktobra 1944. godine u Petrovgrad, a u završnim operacijama oslobođenja grada učestvovali su i dotadašnji ilegalci, koji su se u okupiranom gradu četiri godine borili na sve moguće načine, oružjem, političkim sredstvima, ekonomskim sabotažama i diverzijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove