U PRELEPOM ZDANJU ŽRTVE FAŠISTIČKOG TERORA: Odata počast stradalima u Žutoj kući u Subotici

J.L.

23. 09. 2021. u 16:47

PRE 80 godina okupacione vlasti Žutu kuću u samom centru Subotice pretvorile su u zloglasno mučilište. Polaganjem venaca danas je odata počast svima koji su stradali od ruke fašističkog terora.

У ПРЕЛЕПОМ ЗДАЊУ ЖРТВЕ ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА: Одата почаст страдалима у Жутој кући у Суботици

Foto: J.L.

Tokom Drugog svetskog rata tu su mučeni protivnici okupatora, među njima i 96 žena. Od žena koje su prošle kroz Žutu kuću na smrt su osuđene dve – Lola Vol koja je obešena ispred današnje zgrade suda zajedno sa njenim saborcima, i Magda Rac, čija je presuda kasnije preinačena i ona je kraj rata dočekala u zatvoru.

- Ovde su bili zatvarani i muškarci i žene svih vera i nacija, samo zato što su bili protiv fašističkog terora, bez obzira da li su bili simpatizeri komunističke partije ili su bili obične osobe koje nisu prihvatale takav teror - kaže dr Margareta Bašaragin iz Udruženja Ženske studije i istraživanja iz Novog Sada, dodajući da su Lili Bek Krmpotić i Edita Hajzler-Špicer imale samo 16 godina kada su uhapšene.

- Jedna je imala ulogu u paljenju žita, što je bila direktiva partije u avgustu da se uradi na prostoru čitave Vojvodine, a druga je bacala eksere po Palićkom putu i sipala šećer u rezervoar da bi onesposobila neprijateljska vozila. Zbog toga su obe bile uhapšene i ovde mučene sa svega 16 godina, a same govore da nisu odale nikoga. Obe su završile u maloletničkom zatvoru i na kraju su, srećom, preživele Drugi svetski rat i nastavile svoj život.

Žuta kuća izgrađena je pre 150 godine i bila je sedište banke, međutim od 1941. godine tu se useljava Hortijeva kontraobaeštajna služba, koja je delovala van pravnog sistema, prilično brutalno prema komustima i protivnicima okupatorskog režima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja