KAD ZAMIRIŠU FANCI I TARANA: U Bajmoku održan Festival bunjevačkih ila

J.LEMAJIĆ

30. 08. 2021. u 18:56

"AL se nekad dobro jelo baš..."

КАД ЗАМИРИШУ ФАНЦИ И ТАРАНА: У Бајмоку одржан Фестивал буњевачких ила

Foto: J. Lemajić

Ako bi neki stihovi trebalo da opišu Festival bunjevačkih ila u Bajmoku onda bi to bio evergrin Đorđa Balaševića. Baš kao u pesmi, spemile su vredne domaćine taranu, fanke, paprikaš, nasuvo sa makom, medenjake i druge đakonije i još jednom pokazale zbog čega je ovaj festival Subotičanima jedan od najomiljenijih.

Festival bunjevačkih ila, 16.po redu, održava se u okviru Festivala bunjevačke kulture, koji organizuje Bunjevački kulturni centar iz Bajmoka. Ove godine okupio je oko 30 izlagača, među kojima su pripadnici četiri nacionalne zajednice, te tako daje pravu sliku onoga što Subotica ustvari jeste. Među učesnicima je bilo i dece, što pokazuje da tradicija neće biti zaboravljena.

Foto: J. Lemajić

Posetioce Festivala bunjevačkih ila pozdravio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući da je Festival bunjevačke kulture postao prepoznatljiv kako u etnološkom i identitetskom smislu, tako i u turističkom.

- Kuhinja je uvek bila mala radionica kulture i tako su svi učesnici ove manifestacije čuvari i promoteri svoje nacionalne kulture i identiteta. Organizatori manifestacije, Bunjevački kulturni centar Bajmok, pored izloženih kulinarskih proizvoda organizovali svedočanstva o mnogim znamenitim ličnostima koji su mnogo uradili za bunjevački narod i kulturu - poručio je Bakić.

- Grad je ove godine doneo jednu jako važnu odluku, upravo da trud velikog broja pripadnika bunjevačkog naroda ne bi ostao uzaludan, o uvođenju bunjevačkog jezika kao službeni na teritoriji Grada Subotice. Ponosan sam na to.

Foto: J. Lemajić

Učesnici iz Subotice i Sombora pokazali su kako je nekada izgledala nedelja jedne domaćinske kuće, šta se koji dan jelo i kako se pravilo.

- Meso nije svaki dan bilo na stolu. To je bio luksuz. Ali zato je tu bila tarana, nasuvo i grah da to nadomesti jer niko nije smeo da bude gladan – kažu Ksenija Vuković i Zlata Pavković iz SOmbora. - Sredom se kuvao grah, četvrtkom je pileći paprikaš, petko nasuvo, nedeljom je bila obavezna žuta supa, meso i sos. Domaćice su se dovijale kako su znale, pravile od ničega svašta, zato sada imamo toliko puno jela.

Najpopularniji bunjevački specijalitet je svakako tarana sa divenicom, koja se spremala onako kako su to činile naše bake.

- Tajna je u domaćem testu, domaćoj tarani, to savremene domaćice ne znaju i ne vole da prave. I nema da se žuri, sve mora natenane da se krčka i luk i krompir – otkriva nam Giza Dulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru