JOŠ NEPOZNATO KO JE ISTAKAO VODU IZ SISTEMA: Stanari zgrade u Nemanjinoj ulici u Čačku u strahu dočekuju novu grejnu sezonu

V.Ilić

22. 09. 2021. u 15:18

STANARI zgrada u Nemanjinoj ulici, od broja 62 do 76, sa zebnjom iščekuju početak nove grejne sezone, jer problem misterioznog nestanka vode iz sistema za grejanje, zbog čega su im radijatori u stanovima bili hladni ili mlaki prošle sezone, još nije rešen.

ЈОШ НЕПОЗНАТО КО ЈЕ ИСТАКАО ВОДУ ИЗ СИСТЕМА: Станари зграде у Немањиној улици у Чачку у страху дочекују нову грејну сезону

FOTO: V.I.

Uzrok pražnjenja sistema i dalje nije poznat, pa će narednih dana upravnici zgrada uz podršku radnika iz JKP “Grejanje Čačak” obići sve stanove, kako bi se ustanovilo da li je bilo eventualnih zloupotreba od strane stanara ili se radi o kvaru unutar samih stambenih jedinica.

Jedan od šest upravnika ovih zgrada Uroš Besedić kazao nam je da su stanari u strahu da ponovo neće imati kvalitetno grejanje, pošto problem tokom leta nije identifikovan.

FOTO: V.I.

- Krenućemo od stana do stana i proveravati sve instalacije. Ukoliko neko od stanara bude odbio da sarađuje, odnosno ne bude dozvolio ulazak u stan, taj će postati sumnjiv. To će biti dovoljno da protiv njega podnesemo krivičnu prijavu, a potom će tužilaštvo stvar preuzeti u svoje ruke – kazao nam je Besedić.

Da podsetimo, protekle grejne sezone iz sistema za grejanje u ovim zgradama (ukupno oko 190 stanova) pojedinim danima je nestajalo i do kubik i po vode, pa su radnici “Grejanja” morali da dopunjuju cevi.

Zbog toga su, posebno u stanovima na višim spratovima, grejna tela bila mlaka ili potpuno hladna.

- Proveravali smo i pokušavali da identifikujemo kvar, naročito na kraku koji vodi do same zgrade, pošto postoji krak koji sa podstanice ide i do obližnjeg vrtića i nekoliko privatnih kuća. Potpuno smo ventilima odvojili taj krak za zgrade u Nemanjinoj, i iako je sistem bio pod pritiskom tokom leta nismo uočili da voda nestaje, tako da pretpostavljamo da je neko kod koga je postojao kvar u stanu ili ko je istakao vodu za neke druge potrebe kvar sanirao ili prestao da vrši protivzakonitu radnju – kazao nam je Danko Ćalović, direktor JKP “Grejanje Čačak”.

FOTO: V.I.

- I pored toga, mi ćemo sa upravnicima zgrada obići sve stanove kako bi se utvrdilo šta je uzrokovalo nestanak vode iz sistema i da sprečimo ponovni problem zbog kojeg su pojedini stanari imali loše grejanje.

Ćalović je dodao da će svim stanarima koji se budu obratili ovom preduzeću biti umanjeni računi za grejanje za proteklu sezonu.

Sa druge strane, Nenad Ocokoljić, dipl. mašinski inženjer, koji je donedavno radio u JKP “Grejanje” kao tehnički direktor, rekao nam je da je tokom leta pre svega trebalo proveriti cevi koje su nevidljive, odnosno pod zemljom, što nije učinjeno.

Postoji nekoliko mogućnosti uzroka ovog problema, a jedan od njih, koji bi prema mom mišljenju bio najrealniji, je da su cevi pod zemljom dotrajale i da imaju pukotinu na kojoj voda ističe iz sistema. Druga mogućnost je da je bilo zloupotreba od strane stanara, koji je toplu vodu iz sistema koristio u druge svrhe, što je takođe trebalo ispitati – zaključio je Ocokoljić.

BONUS VIDEO:

Iseljenje radnika Trudbenika na Novom Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)