ZAGAĐENJE PREKO MERE: Zvanično potvrđeno ono čega su se meštani godinama pribojavali

Z. RAŠIĆ

21. 09. 2021. u 08:53

ONO čega su se meštani Popovca, zabrinuti za svoje zdravlje, dugo pribojavali, sada je i zvanično potvrđeno.

ЗАГАЂЕЊЕ ПРЕКО МЕРЕ: Званично потврђено оно чега су се мештани годинама прибојавали

REZULTATI Merna stanica za kvalitet vazduha, Foto Z. Rašić

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za prošlu godinu, a prema tim podacima, vazduh u ovom selu svrstan je u treću kategoriju. Kvalitet vazduha u Popovcu meri stanica u državnoj mreži, a treća kategorija znači da je vazduh prekomerno zagađen. I to zbog prisustva suspendovanih čestica PM10 koje se talože u plućima i mogu da izazovu oboljenja disajnih puteva.

Vladan Vugdelija, diplomirani pravnik koji ove parametre godinama prati, ukazuje na podatke po kojima je merna stanica u Popovcu u toku prošle godine zabeležila čak 83 prekoračenja dnevne granične vrednosti ovih čestica. A, dozvoljeno je samo 35 prekoračenja. Dnevna granica iznosi 50 mikrograma po metru kubnom vazduha, godišnja granica je 40 i ona je takođe prekoračena.

- Kako ukupnim emisijama PM10 najviše doprinose individualna ložišta, obično je koncentracija tog zagađivača veća u grejnoj sezoni. Međutim, u Popovcu je tokom leta srednja vrednost koncentracije ovih čestica bila veća nego u zimskom periodu, a tada je zabeležen i veći broj dana sa prekoračenjem - napominje Vugdelija, te dodaje da zbog toga posebnu pažnju treba obratiti na izvor zagađenja.

Foto Z. Rašić

Osim u Popovcu, na teritoriji paraćinske opštine parametre kvaliteta vazduha meri još jedna državna stanica i to u samom gradu, ali ona ne meri koncentraciju suspendovanih čestica, zbog čega je vazduh u Paraćinu kategorisan kao čist. Iz tog razloga, postavljena je takozvana građanska stanica čija su merenja pokazala da je zimus ne samo dolazilo do prekoračenja vrednosti PM10, već su ona u pojedinim momentima bila čak 15-20 puta veća od dozvoljenih.

ČAK 98 PREKORAČENjA DNEVNE VREDNOSTI

IZUZETNO zabrinjava podatak da je u Popovcu ove godine za nepunih osam meseci registrovano čak 98 prekoračenja dnevne granične vrednosti PM10. Od 26. avgusta ti podaci se više ne mogu pratiti jer, kako navodi Vugdelija, po obaveštenju Agencije za zaštitu životne sredine instrument za detekciju suspendovanih čestica PM10 i PM25 tog dana je demontiran radi obavljanja generalnog servisa. A prema do tada izmerenim vrednostima, srednja ovogodišnja koncentracija PM10 čestica u Popovcu iznosi čak 51,1 mikrogram po metru kubnom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista