NEMANJINI DANI U KURŠUMLIJSKOM MANASTIRU: Značaj prvih zadužbina Stefana Nemanje

D.Z.

18. 09. 2021. u 20:44

SA ovog mesta sve je počelo. Na ovom mestu je Stefan Nemanja počeo da stvara državu zato što je prvo napravio ovaj manastir a potom na ušću Kosanice u Toplicu manastir presvete Bogorodice.

НЕМАЊИНИ ДАНИ У КУРШУМЛИЈСКОМ МАНАСТИРУ: Значај првих задужбина Стефана Немање

Foto: D.Z.

Čitav ovaj kraj polovinom 12 veka imao je veliki ekonomski politički i  trgovinski značaj, jer su tu vodili  putevi koji su  povezivali zapad, primorje i jugositok.

Prve Nemanjine zadužbine su bile centar kulturnog i duhovnog života  a u manastiru svetog Nikole,  sveti Sava je pričestio prvog vernika kada je SPC dobila samostalnost.-

Ovo je između ostalog, večeras na tradicionalnoj manifestaciji Nemanjini dani posvećenoj promociji manastira svetog Nikole jedne od prvih zadužbina Stefana Nemanje rakao Vojimir Čarapić, predsednik opštine Kuršumlija.

Podsećajući da se svetinja za vreme osmanlija bila porušena , ali da je nedavno završena  rekonstrukcija severne kule i  da su postavljena crkvena zvona  predsednik Čarapić je kazao da se posle 300 godina ovde čuju manastirska zvona.

On je dodao da je manastir svetog Nikole čuvar identiteta  srpske države i verske samostalnosti  zbog čega je afirmacija Nemanjine zadužbine kao izuzetog spomenika kulture i duhovnosti veoma važna.

Manifestacija Nemanjini dani koja je prethodnih godina trajala dva dana, zbog epidemiološke situacije svedena je na jednodnevno održavanje tokom kojeg je prezentovan bogat kulturno umetnički program posvećen manasitrima svetog Nikole i presvete Bogorodice čija se obnova tek očekuje.

Osim organizatora lokalne samouprave i Turističke organizacije, pokrovitelj manifestacije je preduzeće “Planinka” a učešće u programu imala su Udruženja vitezova, kultruno umetnička društva kao i brojni umetnici...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine