PUTOKAZIMA KROZ VAZDUŠNU OAZU: Šetači više neće morati da angažuju vodiče

J.J. Baljak

13. 09. 2021. u 09:23

NA nacionalni Dan pešačenja, čija je centralna manifestacija ove godine održana u Vršcu, svečano je pušteno u upotrebu 15 šetačkih staza na Vršačkim planinama, koje su nedavno obeležene putokazima i info-tablama po najnovijem pravilniku Planinarskog saveza Srbije.

ПУТОКАЗИМА КРОЗ ВАЗДУШНУ ОАЗУ: Шетачи више неће морати да ангажују водиче

Foto: Grad Vršac

Time je i najobičnijim šetačima omogućeno da bez pratnje vodiča obiđu sve lepote jedine vojvođanske planine i da uživaju u pogledu sa nekog od čak 16 vidikovaca.

Staze su najpre bile mapirane zahvaljujući iskusnom vršačkom planinaru Đorđu Gugi i Siniši Petrovu iz PS Vojvodine, na osnovu čega je urađena i nova karta Vršačkih planina. Ovih dana JKP "Drugi oktobar" je na ključnim raskrsnicama postavilo ukupno 120 drvenih stubova sa 360 putokaza, koji pokazuju koliko je metara i vremena potrebno da se stigne do neke lokacije. Takođe, postavljeno je i 13 drvenih info-tabli, na kojima se nalazi mapa svih šetačkih staza.

Foto Arhiva

- Info-table pokazuju tačno mesto gde se posetioci nalaze, ali i sve smerove i pravce koje pešaci mogu kombinovati. Sada se možemo ponositi činjenicom da smo među prvima u Srbiji staze prilagodili novom pravilniku PSS-a. To bi trebalo da poveća i broj turista koji dolaze u Vršac da bi upravo na Vršačkim planinama udisali jedan od najkvalitetnijih vazduha u našoj zemlji - kaže Velizar Vemić, rukovodilac u "Drugom oktobru" i član PSD "Vršačka kula", koje je iniciralo ovaj projekat.

Podršku u realizaciji dala je lokalna samouprava, ali i brojni privrednici, jer su upravo u ovim stazama, koje se protežu kroz ceo planinski masiv u dužini od čak 62 kilometra, videli ozbiljan resurs za razvoj sportskog, rekreativnog i zdravstvenog turizma u tom gradu.

MESTA ZA ROŠTILjANjE

TREĆA faza ovog projekta je izgradnja izletišta na desetak lokacija širom masiva, gde će posetioci moći da se odmore nakon pešačenja ili da raspale roštilj, što trenutno ovoj planini nedostaje. Taj posao će biti realizovan u toku sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)