MIRIS KOBASICE SE ŠIRIO ULICAMA: Neobičan običaj u Vrščana zbog kog negoduju crkveni velikodostojnici

J. J. BALjAK

11. 09. 2021. u 11:48

SINOĆ, uoči velikog crkvenog praznika Usekovanije glave svetog Jovana Krstitelja, ceo Vršac je, tradicionalno, mirisao na dim sa roštilja i pečene kobasice.

МИРИС КОБАСИЦЕ СЕ ШИРИО УЛИЦАМА: Необичан обичај у Вршчана због ког негодују црквени великодостојници

Foto: J.J.B

Običaj da se baš tog dana na ulicama pale logorske vatre i peku kobasice star je oko četiri veka i jedinstven je samo za taj grad. Na taj način su nekadašnji Vrščani obeležavali početak berbe grožđa, po kom je taj kraj nadaleko poznat.

- Tradiciju pečenja kobasica pred početak berbe ustanovili su Nemci, koji su nekada živeli u Vršcu. Oni su to radili u samim vinogradima, dok su taj običaj na gradske ulice preselili Srbi, koji su kod njih radili kao nadničari i nisu imali svoje vinograde – objašnjava nam hroničar Vršca Ivan Babić.

Danas je, međutim, taj običaj, koji se u narodu naziva Sekovanije, poprimio nove obrise i odavno izgubio svoju suštinu. Na ulicu se iznose astali, okuplja se veliko društvo i slavi uz muziku, zbog čega crkveni velikodostojnici negoduju.

Kako su nam ranije rekli, na taj način sugrađani praktično nastavljaju zabavu cara Iroda, na kojoj je naredio da se Jovanu Krstitelju odrubi glava. Zato apeluju na sugrađane da tu uličnu zabavu ostave za neki drugi dan, pogotovo što se tog dana i posti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća