TRASOM MOSTOVA I OBALA: U susret Danu pešačenja u Zrenjaninu (FOTO)

B. GRUJIĆ

09. 09. 2021. u 20:38

ZRENjANIN, Evropski grad sporta za 2021. godinu, šetnjom preko devet mostova i obalama Begeja, dužine osam kilometara, obeležiće Evropsku nedelju sporta i tradicionalni Dan pešačenja u subotu 11. septembra u organizaciji Kluba planinara iz Zrenjanina.

ТРАСОМ МОСТОВА И ОБАЛА: У сусрет Дану пешачења у Зрењанину (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

- Šetnja počinje u devet časova i uz njen sportski, zdravstveni i edukativni značaj, trudićemo se da najveći broj učesnika bude upravo najmlađa popjlacija, a to su učenici zrenjaninskih škola - kaže Vukosava Đapić Atanacković, sekretar Sportskog saveza Zrenjanina, uz poziv starijim sugrađanima da se pridruže tradicionalnoj akciji.

Zrenjaninski planinari, kao i prethodnih godina, aktivno su uključeni u organizaciju i određevanje trase pešačenja, a njihov predsednik, Vladimir Vukojević, pozvao je sve na Trg Zorana Đinđića u centru Zrenjanina, odakle će se krenuti u šetnju dugu 8 kilometara.

- Prošle godine je zbog specifične situacije i zabrane masovnih okupljanja , šetnja bila simbolična, a 2019. godine bilo je više od hiljadu učesnika - ističe Vukojević, uz napomenu da je osmišljena zanimljiva trasa duž Begej i da je ubeđen da većina Zrenjaninaca, nikada do sada nije prošla pojedinim stazama.

Foto: Grad Zrenjanin

Svi učesnici pešačiće najpre do mosta kod Policijske uprave, potom do parkinga Prevlaka i Malog mosta, uz jezero do mosta na suvom, pa ponovo uz jezero do lučnog mosta u Omladinskoj ulici i prečistača za vodu u jezerima, pa zatim kroz naselje Berbersko, pored drugog lučnog mosta, do Mužljanskog mosta, odakle se vraća do železničkog mosta, kroz naselje Ruža Šulman i pored škole 2. oktobar, polazi se ponovo ka obali Begeja, odakle se ispod Žutog mosta u Zmaj Jovinoj ulici vraća na polaznu tačku.

- Trasa je prilagođena svim uzrastima i veoma laganim hodom,  prelazi se za tri do tri i po časa, uz pratnju policije i medicinske službe - dodaje Vladimir Vukojević.

PLANINARI UREDILI TRASU

ČLANOVI Kluba planinara iz Zrenjanina, već su prošli predviđenu trasu i u potpunosti je očistili od smeća i otpada, a tokom te ekološke akcije, skupljeno je  20 vreća smeća.

Jadranka Kpstovski, sekretar Kluba zrenjaninskih planinara, napomenula je da se posebno izašlo u susret zahtevu zrenjaninske osnovne škole Vuk Karadžić, iz koje je oko 300 učenika, sa nastavnicima i roditeljima, najavilo učešće u pešačenju. Za njih će biti organizovana šetnja posebnom, nešto dužom trasom, koja će startovati pola časa ranije sa centralnog gradskog trga u Zrenjaninu.

Planinarski savez Srbije glavni je organizator manifestacije Dan pešačenja, pod sloganom Korak bliže zdravlju, u 55 gradova Srbije, na više od 70 lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)