TRASOM MOSTOVA I OBALA: U susret Danu pešačenja u Zrenjaninu (FOTO)

B. GRUJIĆ

09. 09. 2021. u 20:38

ZRENjANIN, Evropski grad sporta za 2021. godinu, šetnjom preko devet mostova i obalama Begeja, dužine osam kilometara, obeležiće Evropsku nedelju sporta i tradicionalni Dan pešačenja u subotu 11. septembra u organizaciji Kluba planinara iz Zrenjanina.

ТРАСОМ МОСТОВА И ОБАЛА: У сусрет Дану пешачења у Зрењанину (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

- Šetnja počinje u devet časova i uz njen sportski, zdravstveni i edukativni značaj, trudićemo se da najveći broj učesnika bude upravo najmlađa popjlacija, a to su učenici zrenjaninskih škola - kaže Vukosava Đapić Atanacković, sekretar Sportskog saveza Zrenjanina, uz poziv starijim sugrađanima da se pridruže tradicionalnoj akciji.

Zrenjaninski planinari, kao i prethodnih godina, aktivno su uključeni u organizaciju i određevanje trase pešačenja, a njihov predsednik, Vladimir Vukojević, pozvao je sve na Trg Zorana Đinđića u centru Zrenjanina, odakle će se krenuti u šetnju dugu 8 kilometara.

- Prošle godine je zbog specifične situacije i zabrane masovnih okupljanja , šetnja bila simbolična, a 2019. godine bilo je više od hiljadu učesnika - ističe Vukojević, uz napomenu da je osmišljena zanimljiva trasa duž Begej i da je ubeđen da većina Zrenjaninaca, nikada do sada nije prošla pojedinim stazama.

Foto: Grad Zrenjanin

Svi učesnici pešačiće najpre do mosta kod Policijske uprave, potom do parkinga Prevlaka i Malog mosta, uz jezero do mosta na suvom, pa ponovo uz jezero do lučnog mosta u Omladinskoj ulici i prečistača za vodu u jezerima, pa zatim kroz naselje Berbersko, pored drugog lučnog mosta, do Mužljanskog mosta, odakle se vraća do železničkog mosta, kroz naselje Ruža Šulman i pored škole 2. oktobar, polazi se ponovo ka obali Begeja, odakle se ispod Žutog mosta u Zmaj Jovinoj ulici vraća na polaznu tačku.

- Trasa je prilagođena svim uzrastima i veoma laganim hodom,  prelazi se za tri do tri i po časa, uz pratnju policije i medicinske službe - dodaje Vladimir Vukojević.

PLANINARI UREDILI TRASU

ČLANOVI Kluba planinara iz Zrenjanina, već su prošli predviđenu trasu i u potpunosti je očistili od smeća i otpada, a tokom te ekološke akcije, skupljeno je  20 vreća smeća.

Jadranka Kpstovski, sekretar Kluba zrenjaninskih planinara, napomenula je da se posebno izašlo u susret zahtevu zrenjaninske osnovne škole Vuk Karadžić, iz koje je oko 300 učenika, sa nastavnicima i roditeljima, najavilo učešće u pešačenju. Za njih će biti organizovana šetnja posebnom, nešto dužom trasom, koja će startovati pola časa ranije sa centralnog gradskog trga u Zrenjaninu.

Planinarski savez Srbije glavni je organizator manifestacije Dan pešačenja, pod sloganom Korak bliže zdravlju, u 55 gradova Srbije, na više od 70 lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni