JOŠ 600 MILIONA DINARA: U uređenje kanalske mreže u Vojvodine ove godine dodatna ulaganja

Lj.P.

07. 09. 2021. u 15:19

U UREĐENjE kanalske mreže u Vojvodini ove godine predviđeno je ulaganje dodatnih 600 miliona dinara, a kako saopštavaju iz JPV „Vode Vojvodine“, ova sredstva obezbeđena su kroz Program sufinansiranja radova u kom učestvuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JVP „Vode Vojvodine“ i lokalne samouprave.

ЈОШ 600 МИЛИОНА ДИНАРА: У уређење каналске мреже у Војводине ове године додатна улагања

FOTO: Vode Vojvodine

Zasada je, kako navode, predviđeno ulaganje u 31 lokalnu samoupravu. Potpisani su ugovori sa 26 opština, a u narednom periodu, kada se završi postupak javne nabavke, biće potpisani ugovori za još pet opština.

Na teritoriji Bačke radovi na uređenju kanalske mreže izvodiće se u Apatinu, Somboru, Vrbasu, Kuli, Srbobranu, Baču, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Adi, Titelu, Temerinu, Žablju i Novom Sadu.

U Banatu uslediće radovi u Novom Kneževcu, Čoki, Kikindi, Novom Bečeju, Plandištu, Alibunaru, Vršcu, Kovačici, Pančevu, Kovinu, Beloj Crkvi, Zrenjaninu, Sečnju i Novoj Crnji. U Sremu će se uređivati kanalska mreža u opštinama Sremska Mitrovica i Šid.

Radovi bi trebalo da počnu tokom septembra, prema prioritetima koje su definisale opštine.

- Ovo su dodatna sredstva za radove kojima se poboljšava funkcionalnost sistema za odvodnjavanje i sprečava zadržavanje vode na poljoprivrednom zemljištu, što je od izuzetne važnosti za uspešne prinose - navodi se u saopštenju „Vode Vojvodine“.

JVP „Vode Vojvodine“ stara se o gotovo 22.000 kilometara meliorativnih kanala, koji sa crpnim stanicama, ustavama i drugim hidrotehničkim objektima čine sisteme za odvodnjavanje u pokrajini. U zavisnosti od količine padavina, gustine kanalske mreže, te sastava i načina obrade zemljišta, suvišna voda sa njiva najpre stiže do manjih kanala, zatim i do većih, pa do crpnih stanica, hidrosistema DTD i velikih vodotoka koji su glavni odvodnici.

Upravo zbog toga, za Vojvodinu je presudno održavanje kanalske mreže koja utiče ne samo na privredu, već i na svakodnevni život građana.

BONUS VIDEO:

REPORTER "NOVOSTI" NA VRHU GRAĐENIK: Ključni položaj u Kolubarskoj bici gde su se žrtvovali junaci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!