PREMINUO ZDRAVKO LJILJAK: Bio je partizanski borac, bombaš iz Drugog svetskog rata

R. Š.

01. 09. 2021. u 10:04

U OPŠTOJ bolnici u Kikindi, nakon četiri dana lečenja, u utorak je, u 94. godini, preminuo partizanski borac, bombaš iz Drugog svetskog rata Zdravko Ljiljak, pripadnik Šeste ličke divizije.

ПРЕМИНУО ЗДРАВКО ЉИЉАК: Био је партизански борац, бомбаш из Другог светског рата

Foto: R. Š.

On je u oktobru prošle godine proglašen za počasnog građanina Kikinde, kao četvrta ličnost kojoj je grad dodelio tako visoku počast. Odluku o tome doneli su odbornici Skupštine grada, a povelja mu je uručena na dan kada je Kikinda obeležila 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Kako je tada obrazloženo, počasnim građaninom proglašen je zbog iskazane hrabrosti i ličnog doprinosa tokom borbe za oslobođenje u Drugom svetskom ratu. Predlog je potekao od gradskog SUBNOR-a, a prihvatili su ga Gradsko veće i Skupština grada, uz prethodnu saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ljiljak je rođen u Lici gde se partizanskim jedinicama priključio sa 14 godina i tokom borbi je dva puta ranjen. Nakon završetka rata s porodicom se doselio u Kikindu. Nosilac je mnogih priznanja i odlikovanja, među kojima je i Zlatna medalja Ruske federacije, koju je dobio povodom 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Istu medalju dobila su još dvojica Kikinđana.

Zdravko Ljiljak biće sahranjen u četvrtak, u 14.30 sati, na Mokrinskom groblju u Kikindi.

BONUS VIDEO: Poslednji oproštaj od Laneta Gutovića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja