"SELO NAŠ ZAVIČAJ": Na sajmu seoskog turizma u Banji Vrujci prikazani turistički potencijali severa Kosova i Metohije

Tanjug

31. 08. 2021. u 16:14

NA SAJMU seoskog turizma "Selo naš zavičaj", u Banji Vrujci, svoja iskustva i domete predstavila je poljoprivredno savetodavna stručna služba Kosovske Mitrovice (PŠS), saopšteno je danas.

СЕЛО НАШ ЗАВИЧАЈ: На сајму сеоског туризма у Бањи Врујци приказани туристички потенцијали севера Косова и Метохије

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić

Navodi se da su preneli iskustva svoje značajne ulogu u unapređenju i razvoju poljoprivrede i ruralnih sredina, a da je akcenat bio na jačanju seoskog turizma u krajevima na Kosovu i Metohiji.

- Iskoristili smo priliku da zajedno sa dvadesetak ostalih poljoprivrednih službi iz Srbije na najbolji način približimo posetiocima Sajma potencijale i razvoj seoskog turizma iz naših predela -  izjavila je direktorka PŠS Ljiljana Gvozdić.

Sajam u Banji Vrujci organizovan je kako bi se podstakao seoski turizam i predstavili potencijali ruralnih krajeva Srbije.

Ova služba svojim radom i aktivnostima pokriva područje Kosovskomitrovačkog okruga, odnosno opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i enklave u opštinama Vučitrn i Srbica.

Kako su naveli, to područje odlikuje netaknuta priroda i hrana koja se proizvodi na tradicionalan način.

Na kućnom pragu poljoprivredna gazdinstva turistima nude svoje svoje proizvode i suvenire koji su najčešće ručni rad.

Navodi se da se stočari u tom kraju uspešno bave preradom mlečnih proizvoda, ali je problem što su domaća grla retko umatičena.

- Prirodne lepote, banje Banjska i Vuča, manastiri i crkve Banjska, Sokolica, Vračevo, Devič, Devine vode, Duboki Potok, Crkva Svetog Dimitrija, stari grad Zvečan, jezero Gazivode nude široku lepezu zanimljivosti za obilazak i posetu -  poručili su oni.

Na sajamskom štandu u Banji Vrujci region severa Kosova i Metohije predstavio se tradicionalnim proizvodima od heljde, i domaćom projom pripremljenom na vodi, medom, zimnicom, voćnim sokovima, vinom i rakijom.

Takođe i mlečnim proizvodima, sušenim autohtonim voćem i pečurkama, kao i eteričnim uljima.

Iz ove Službe podsećaju da su na prethodm Sajmu na Rudnom gde su bili prvi po uređenju štanda i za najbolje jelo.

- Trudimo se da uvek istaknemo i predstavimo lepote naših krajeva, prirodne potencijale i uslove koji su osnova za bavljenje seoskim turizmom - rekla je direktorka te Službe Kosovske Mitrovice Ljiljana Gvozdić.

Ona dodaje su proizvođači - domaćini voljni da gostima pored istorijskih znamenitosti pokažu i lepote Mokre Gore i podkopaoničkog kraja, kao i da mladima ponude aktivan odmor uz razne načine zabave, poput penjanja na Berimu, zip lajn, i uživanje na jezeru Gazivode.

Pokrovitelji Sajma u Vrujcima su opština Mionica i Ministarstvo poljoprivrede.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru