RAJAC ZOVE U PIMNICE: Nadomak Negotina Letnji festival u slavu vina i lepog raspoloženja

S. M. JOVANOVIĆ

26. 08. 2021. u 07:26

ZAHVALjUJUĆI entuzijastima okupljenima oko udruženja građana "Mladi sa Rajačkih pimnica", kameni grad vina iz 18. i 19. veka 28. avgusta će oživeti kroz muziku, poeziju, tradiciju...

РАЈАЦ ЗОВЕ У ПИМНИЦЕ: Надомак Неготина Летњи фестивал у славу вина и лепог расположења

Foto S. M. Jovanović

Građen od kamena, često tesanog, te od brvana i bondruka, debelih zidova, ušoren sokacima, rajački grad vina i danas mami svojim tajnama, pa su mladi odlučili da ih konačno odgonetnu kroz Letnji festival u slavu vina, lepog raspoloženja, muzike...

- Degustacija vina, bogat kulturno-umetnički program i tradicionalni obilazak vinograda vratiće nas u stara vremena, kada je berba bila najveseliji period u godini. A, noć je rezervisana za koncert Marka Luisa - navedeno je u sopštenju pomenutog Udruženja.

Uz poziv svima da dođu da zajedno "beru grojze u rajačko lojze", organizatori najavljuju da će posetioce dočekati ljubazni domaćini, dobro vino i istorijske znamenitosti, ali i štandovi na kojima će "božanski nektar" moći da degustiraju i pazare - uz degustaciju domaćih proizvoda i uživanje u programu.

A, sve će početi 28. avgusta u 14 sati, zdravicom i poezijom Milana Kotura, Krajišnika koji je u Rajcu pronašao svoj drugi zavičaj, do prelistavanja časopisa za kulturu, umetnost i književnost "Buktinja" koji je glasilo Krajinskog književnog kluba, pa do poezije Bobana Dilana koju je preveo i u knjizi "Odgovor nošen vetrom" prepevao zaječarski književnik Ivan Potić.

Foto S. M. Jovanović

U programu će učestvovati i zaječarski hor "Lavirint" pod upravom Željke Aleksić, KUD "Polet" iz Kladova i udruženje građana "Trag" iz Kladova. Sledi šetnja do rajačkih vinograda u kojima će simbolično biti označen početak berbe, a mladi su za posetioce pripremili i tradicionalne igre, poput potezanja konopca. Najhrabriji se mogu okušati u obaranju ruke sa rajačkim šampionom i osvojiti neku od pripremljenih nagrada.

Za muzički deo su zaduženi negotinske grupe "Razdor" i "Le Bonens", već pomenuti Marko Luis i di-džej Fokus.

Prvi Letnji festival na Rajačkim pimnicama, ili pivnicama, kako ih još u ovom kraju nazivaju, Evropska unija je podržala kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", a iza manifestacije su stale još Turistička organizacija Negotina i ovdašnja lokalna samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)