MERAK ZA DORUČAK: Posle godinu dana pauze, u Nišu ponovo omiljena smotra "Dani bureka"

D. A.

21. 08. 2021. u 08:25

POSLE godinu dana pauze, niški pekari ponovo su se okupili ispred Oficirskog doma gde se od petka do nedelje održavaju "Dani bureka".

МЕРАК ЗА ДОРУЧАК: После годину дана паузе, у Нишу поново омиљена смотра Дани бурека

Foto D. Alihodžić

Niš se smatra prestonicom roštilja pa se pekari trude da taj imidž sačuvaju, negujući stare recepte, ali i unoseći inovacije kada su ukusi u pitanju pa se tako može probati i burek sa bananom.

Zorica Gligorijević, prodavačica na jednom od štandova kaže da ipak burek sa sirom drži primat, pa onda burek sa mesom i spanaćem dok mlađi vole pica burek.

- I kada je o bureku reč, važi pravilo da o ukusima ne treba raspravljati a jedno je sigurno, ako ste ljubitelj bureka onda ćete u Nišu sigurno jesti najbolji u Srbiji - veli Zorica i ističe da je se na jugu Srbije burek prodaje na četvrtine ili osmine, a ima i onih koji kupe i celu tepsiju. Cena četvrtine je 120 dinara.

- Koliko je to grama zaista ne znam, jer mi burek ne merimo, mi ga jedemo - šali se ona.

- Ono što svima uvek obraduje stomake, od dece do baka i deka svakako je naširoko poznati specijalitet naših pekara - burek. Još od 1498. godine do današnjeg dana, u našem gradu Nišu se priprema ovaj specijalitet - kaže Bata Vukadinović, predsednik Unije pekara.

Foto D. Alihodžić

TANKE KORE PRAVE RUČNO

BUREK se uglavnom jede za doručak ali je tokom "Dana bureka" na štandovima dostupan do ponoći. Majstori za pravljenje bureka su uglavnom muškarci jer je to fizički zahtevan posao. Za pravljenje tankih kora koje se filuju različitim nadevima ne koriste se oklagije nego snaga ruku i veština da se od testa naprave kore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)