GUDALA UKRŠTA 19 NAJBOLJIH: U Pranjanima počinje Sabor violinista

V. ILIĆ

19. 08. 2021. u 14:23

TAMAN što su se spustile zastave na Saboru trubača u Guči, u ovom delu Srbije u petak počinje još jedna velika svetkovina, doduše dosta mlađa, ali isto tako fešta koja privlači na desetine hiljada saboraša.

ГУДАЛА УКРШТА 19 НАЈБОЉИХ: У Прањанима почиње Сабор виолиниста

Foto: V. I.

Saborske zastave trećeg Sabora violinista Srbije biće podignute u 13 časove, uz saborsku himnu “Svilen konac”, a ljubitelje violine potom čeka bogat program Festivala violine.

Najpre će u 19 časova zasvirati violine u znak sećanja na nekrunisanog kralja ovog instrumenta Bobana Voza, zatim sledi takmičenje mladih violinista, a za kraj prvog dana saborovanja zasviraće Borko Radivojević, maestro na harmonici. Drugi dan Sabora rezervisan je za profesionalce violiniste koji će se okupiti u 20 časova na saborskoj pozornici, a prema rečima organizatora, gudala će ukrstiti 19 najboljih violinista Srbije za zvanje Prva i Zlatna violina, a nagrade su predviđene i za najbolje odsviranu pesmu, kolo i najizvornije muziciranje.
I u nedelju će dominirati violina. U 19 časova zakazan je koncert pobednika, potom od 20 časova koncert će održati čuveni virtuoz na violini - Branko Ristić, a sa njim sa sceni biće i violinista Saša Petrović i Engleskinja Fejt, supruga Branka Ristića, koja svira harmoniku. Od 21 sat koncert na saborskoj pozornici održaće Ljuba Aličić.
Organizatori očekuju da će ovogodišnji Festval violine premašiti brojku od 50.000 gostiju koliko ih je bilo na prvom Saboru.
- Tačno je da su četiri žice oživele ovu varošicu, ja sam već rekao da je ovo selo doživelo reprizu života, iz jednog besputa, postalo je jedno od retkih u koje se može doći avionom, i sleteti ovde na Gorski aerodrom - rekao je novinar reporter Gvozden Nikolić, idejni tvorac Sabora violinista Srbije u Pranjanima.
U Saborskom odboru ističu da neće dozvoliti divljanje cena u Pranjanima. Kada su cene pića u pitanju, ovo organizaciono telo izdalo je uputstvo u kojem se navode maksimalne cene u ugostiteljskim objektima, kako pod ugostiteljskim šatrama, tako i kod uličnih prodavaca. Cena flaširanog pića limitirana je na maksimalnu cenu od 250 dinara, dok bi čašica rakije, kafa i druga žestina trebalo da se prodaje za cenu od maksimalno 150 dinara.  Takođe, predložena cena porcije kupusa iz zemljanog lonca je 350 dinara.
- Ne možemo dozvoliti divljanje cena i svako od ugostitelja ko ne bude poštovao ove preporuke naredne godine ostaće bez saglasnosti za obavljanjem ovog posla u saborske dane. Sasvim je dovoljno da neko ko nabavlja na primer pivo po 40 - 50 dinara zaradi na tome četiri puta više. Pritom, cene placeva su i do pet puta manje nego u Guči i drugim saborima – kazali su u Saborskom odboru, zaključujući da je cilj da ova svetkovina ostane dostupna svim posetiocima, kako sa besplatnim programskim sadržajima tako i sa cenama.


PREVOZ

ČAČANSKI prevoznik „Kavim“ tokom Sabora će prevoziti putnike na svakih sat vremena, počevši od 16 časova iz Čačka i Gornjeg Milanovca ka saborištu u Pranjnima, dok će poslednji polasci iz Pranjana ka ove dve opštine biti u ponoć i u jedan sat iza ponoći. Svi autobusi stajaće na redovnim stajalištima u oba pravca, a cena autobuske karte neće se menjati, kao i ostalim danima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu