BOLJE VEZE MEĐU SELIMA I PREČICA DO GRANICA: Ostvaruju se stare želje da se izgrade putevi Sivac - Stapar i Kupusina - Bački Monoštor

Z. Rajić - J. Lemajić

19. 08. 2021. u 06:21

DVA lokalna puta, koja će povezati kulsku i apatinsku opštinu sa gradom Somborom, dobiće regionalni značaj i biti prečice prema granicama sa Hrvatskom i Mađarskom i za uključenje na buduću brzu saobraćajnicu od Sombora do Kikinde.

БОЉЕ ВЕЗЕ МЕЂУ СЕЛИМА  И ПРЕЧИЦА ДО ГРАНИЦА: Остварују се старе жеље да се изграде путеви Сивац - Стапар и Купусина - Бачки Моноштор

Foto APV

Reč je o putevima Sivac - Stapar i Kupusina - Bački Monoštor, koji su stare želje žitelja ovih sela, a doprineće i razvoju turizma u zapadnoj Bačkoj. Radovi na oba pravca su u punom jeku, a očekuje se da će biti završeni iduće godine.

- Trasa od Sivca u kulskoj opštini do Stapara kod Sombora spojiće dva državna puta prvog reda i olakšati transport robe. Posle druge faze, koja je u toku, sa staparske strane će biti izgrađeno 3,8 kilometara saobraćajnice - predočio je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović rekao je da put između Sivca i Stapara iznosi 16 kilometara, a gradi se u tri etape. U staparskom delu biće dug 6,7 km, a širok 6,5 metara u naselju i 7,2 metra u ataru. Sa sivačke strane radovi nisu počeli zbog problema sa eksproprijacijom poljoprivrednog zemljišta, ali u Opštini Kula ističu da je taj proces konačno završen.

- Verujem da će izvođači radova uspeti da do kraja oktobra, odnosno do polovine novembra, pa možda i dva meseca pre ugovorenog roka završe ovu novu deonicu. Radimo veliki posao, novu lokalnu putnu mrežu koja će u budućnosti imati regionalni karakter, što znači da će biti bolje povezana sva mesta u Zapadnobačkom okrugu, veliki broj sela, značiće i za poljoprivredne proizvođače kojima će biti dostupnije parcele - ističe Mirović.

ZNAČAJ OD Kupusine do Monoštora pored rezervata, Foto APV

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine je za izgradnju puta Sivac - Stapar izdvojila 300 miliona dinara, a rebalansom pokrajinskog budžeta je za taj poduhvat predviđeno još 150 miliona. Za obnovu puta od Kupusine u apatinskoj do Bačkog Monoštora u somborskoj samoupravi obezbeđeno je 200 miliona dinara. Taj put je dug 5,2 kilometra, a biće širok 5,5 metara.

- Na ovu investiciju čekali smo 15 godina. Ona skraćuje put ka graničnom prelazu Bački Breg za čak 17 km, a ima veliki turistički značaj, jer prolazi pokraj Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" - istakla je predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać.

kod Sombora spojiće dva , Foto Z. R.

Put Sivac - Stapar će na kilometar zaobilaziti Mali Stapar, ali će Opština Kula izgraditi krak kojim će ga povezati sa ovim turističkim naseljem.

JAČI MOSTOVI

NA put Sivac - Stapar stupaće se sa regionalnog puta kroz glavnu ulicu u Sivcu preko Velikog mosta, koji će zbog toga biti znatno ojačan. Na pravcu Kupusina - Bački Monoštor umesto sadašnje Češke ćuprije preko Velikog bačkog kanala biće napravljen potpuno novi most.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave