HTEO DA POKLONI PUT, A ZAKON NE DA: Stanovnici Makove sedmice u Subotici sami probili deo ulice koja vodi do centra

J. LEMAJIĆ

07. 08. 2021. u 08:25

DA bi se povezali na Majšanski put, veliku saobraćajnicu koja vodi do centra grada, stanovnici bočnih krakova ulice Đeri Ferenca u subotičkom naselju Makova sedmica, sami su probili deo ulice.

ХТЕО ДА ПОКЛОНИ ПУТ, A ЗАКОН НЕ ДA: Становници Макове седмице у Суботици сами пробили део улице која води до центра

Jožef pokazuje put koji je probio i dvorište kroz koje bi mogao da prođe put

Deo tog puta prolazi kroz parcelu koji bi hteo da pokloni kako bi komšije dobile put, ali birokratija kaže - ne može.

- Put sam svojim kamionom sam probio. Potom nam je dve godine bilo zatvoreno, tako da ne možeš ni ući ni izaći autom. Prethodni gradonačelnik je dolazio i obećavao da će se raditi na rešavanju problema, došli su geodeti, a zatim i korona i sve je stalo - priča Jožef Gandiš, stanovnik jednog od spornih krakova. - Kada smo u martu ponovo bili u Gradskoj kući, rečeno nam je da nema para. Bili bismo zadovoljni da jednom prođe mašina da to izravna. Nije to skupo, neka je 100 evra, ali da bismo posuli kamenom treba nam još 2.000 evra, a za to nemamo para sami da damo.

Da bi Jožefu i nekolicini komšija izlaz do Majšanskog puta bio kraći, a samim tim i do grada, potrebno je da se probije ulica tačno od njegove kuće, kod broja 39, do susedne Milutina Uskokovića. To bi im značajno olakšalo život i skratilo put za oko kilometar.

- Mala deca, stari ljudi, svi idu ka gradu i prolaze ovim putem jer je mnogo bliže i jednostavnije.

S obzirom na to da put koji treba da se spoji sa drugim ulicama ide preko privatnih poseda, svoj doprinos rešenju problema ponudio je Lazo Nikolić, koji je spreman da bez naknade ustupi oko 3.500 kvadrata svog zemljišta, koje izlazi na ulicu Milutina Uskokovića.

- Parcelu sam kupio pre dve godine i spreman sam da dam zemljišta koliko god treba da se ulica Đeri Ferenca spoji sa ulicom Milutina Uskokovića - dodaje Lazo. - Želeo sam da poklonim deo zemljišta za ovaj put, rekli su mi u Gradskoj kući da zakonski ne može tako. Rekli su mi, iako to ne želim, da moraju nešto da mi plate, ali novca nema.

Predsednik Saveta MZ "Makova sedmica", Mirsad Nalić, prvi put je sada čuo da je komšija voljan da pokloni plac, i dodaje da je tako nešto moguće.

- Hvala gospodinu što to hoće da uradi, on je primer za druge građane. Zakazao sam sastanak kod gradonačelnika Subotice da vidimo šta može da se uradi - kaže Nalić.

Dok se ova imovinsko-pravna urbanistička zavrzlama ne raščivija, meštani će i dalje prolaziti kroz Lazino imanje.

KO JE UOPŠTE DOZVOLIO

U Mesnoj zajednici "Makova sedmica" upoznati su sa problemom u Đeri Ferenca i postavljaju pitanje ko je uopšte pre 30 godina dozvoljavao da se tu grade kuće, zbog čega sve vreme postoji zavrzlama oko puta, međukomšijski sporovi, problemi sa legalizacijom...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)