PROMOVISAN BUDUĆI SPOMENIK KRALJU PETRU: Vrščani će voljenom vladaru podići bistu 9. oktobra

J.J. Baljak

10. 08. 2021. u 20:35

UOČI obeležavanja stogodišnjice smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića (1844-1921), u Gradskom muzeju u Vršcu promovisan je model budućeg spomenika voljenom srpskom vladaru, koji bi u tom gradu trebalo da bude postavljen 9. oktobra.

ПРОМОВИСАН БУДУЋИ СПОМЕНИК КРАЉУ ПЕТРУ: Вршчани ће вољеном владару подићи бисту 9. октобра

Foto: J.J.Baljak

Iako su prvobitne želje bile da to bude učinjeno na sam jubilej, 16. avgusta, iz tehničkih razloga taj čin je simbolično pomeren na dan kada je kralj 1904. miropomazan u manastiru Žiča, ali i kada je njegov sin kralj Aleksandar Karađorđević ubijen u Marselju.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od Udruženja za negovanje tradicije banatskih Srba u Vršcu „Vojvodstvo 1918-2018“. Po njihovoj želji vajar dr Velimir Karavelić je još prošlog avgusta u gipsu izradio produženo poprsje kralja sa punim insignijama, koje je visoko 110, a široko 90 centimetara.

Time je kralj po prvi put prikazan kao vladar, a ne kao vojskovođa, zbog čega će ovaj spomenik biti jedinstven u Srbiji.

Foto: J.J.Baljak

-Spomenik će po ovom modelu biti isklesan u belom kamenu i postavljen na Gradskom trgu, koji je nekada i nosio ime kralja Petra. Zahvalni smo što je Grad Vršac prepoznao njegov značaj i što je preuzeo dostojnu odgovornost da on u oktobru bude svečano otkriven – rekao je na promociji vršački slikar Zoran M. Turkan, predsednik „Vojvodstva 1918-2018“.

U odboru za izradu ovog spomenika je i kraljev najmlađi praunuk princ Mihailo Karađorđević, koji je sa suprugom Ljubicom prisustvovao svečanoj promociji. A o značaju podizanja spomenika govorili su heraldičar Dragomir Acović i istoričar umetnosti Dušan Milovanović.

Inače, razlog zašto se baš u Vršcu diže ovakav spomenik je to što narod u Banatu nije imao priliku uživo da vidi kraljev krunidbeni nakit, jer insignije nikada nisu prešle na tu stranu Dunava. Drugi razlog je činjenica da je kraljeva kruna izlivena od ručice Karađorđevog topa, koji je napravio voždov prvi topolivac i kum – Vrščanin Joanes Bota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)