ROĐENDAN KUD-A PIONIR: Od četvrtka izložba

B.Grujić

08. 08. 2021. u 13:22

POVODOM vrednog jubileja, 45 godina uspešnog bitisanja Kulturno umetničkog društva GIK Banat Pionir, u Kulturnom centru Zrenjanina od 12. do 21. avgusta biće organizovana izložba posvećena jednom od najstarijih društava u Srbiji.

РОЂЕНДАН КУД-А ПИОНИР: Од четвртка изложба

Foto: KUD Pionir Zrenjanin

Uz Pionir, decenijama su stasavale generacije mladih,  negujući folklornu pesmu i igru, uz veliki broj nastupa, celovečernjih koncerata, putovanja i takmičenja na međunarodnim i domaćim manifestacijama, a na izložbi biće predstavljeni folkorni eksponati, nošnje, instrumenti i rekviziti, kao i brojne nagrade i priznanja i fotografije sa putovanja.

KUD GIK Banat Pionir, osnovano je 1976. godine i od početka rada krasi ga amaterizam, koji kroz muziku, igru i pesmu, razvija i propagira folklor, tradiciju i običaje svih naroda i narodnosti koji žive na ovim prostorima.

U Pioniru je trenutno 120 članova svih uzrasta, koji kao igrači i članovi muzičkog orkestra učeatvuju na ratznim manifestacijama širom sveta.

- Bilo nas je na svim kontinentima i na svim važnijim manifestacijama na kojima se promoviše kulturno.nasleđe naroda - ponosno ističe Radovan Moldovan, dugogišnji predsednik i duša i pokretačka snaga KUD-a, uz napomenu da su na koncerte članovi išli pešice, biciklom, putovali automobilima i po više hiljada kilometara, spavali u vozovima nekoliko dana i noći.

Jedna od karakreristika društva je autentičnost nošnji, koje su ručno šile, bake, tetke i majke folkorista, kako bi oni na sceni delovali po meri, a pojedini rekviziti u koreografijama su autentični i.nasleđeni od predaka, kao što su na primer buklije, bičevi, čizme...

- Redovni smo učesnici festivala "Deca igraju za mir u svetu" koji se naizmenično, jedne godine održava u nekoj od evropskih država i na tlu Latinske Amerike, a  osam godina unazad smo učesnici festivala "Slovenske muzike" u Moskvi - kaže Jasmina Švarc Dević, koja je zadužena za rad sa mladim folkloristima.

OD ARGENTINE I PANAME DO SIBIRA

Nekoliko stotina hiljada kilometera prokrstarili su popularni zrenjaninski Pioniri, oduševljavali publiku na jugu Amerike, Panami, Africi, "tristaćem" svog predsesnika i koreografa Rače, putovali do Moskve i Sibira, a zanimljivo je da gotovo nema mesta u Srbiji, gde nisu bar jednom nastupili.

FESTIVAL FOLKORA LALA

Sa četiri folklorna ansambla, orkestrom, pevačkom i glumačkom grupom, KUD Pionir, je već deceniju uspešan organizator folkornog feativala Lala, koji se održava u sklopu tradicionalne menifeatacije Dani piva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri