NIKO KAO LOZNIČANI: Petnaesta "Drinska regata" sa 1.000 plovila (FOTO)

V. Mitrić

07. 08. 2021. u 12:51

ČUVENA „Drinska regata“, koja je, ove godine, organizovana po 15. put, od HE „Zvornik“ u Malom Zvorniku do poznate „Žićine plaže“ kod Banje Koviljače, na trasi dugoj 19 kilometara, gde je Drina najbrža, ali i najatraktivnija i najlepša sa svojim priobaljem, okupila je, na reci i na obema obalama oko 7 hiljada učesnika.

НИКО КАО ЛОЗНИЧАНИ: Петнаеста Дринска регата са 1.000 пловила (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Na reci je bilo blizu 1.000 plovila, punih „regetaša“, ali i dobrog raspoloženja, koji su uživali u spustu i ove, kako je Karađorđe, govorio „hirovite vode izmeđ Bosne i između Srbije“.

Učesnici ove manifestacije na vodi plovilima su spojili dve obale, na najlepši način, uz pesmu, lepo druženje, međusobnu pažnju i brigu da svi budu sigurni.Domaćin regate je grad Loznica u saradnji sa opštinom Mali Zvornik i gradom Zvornikom iz RS.

- Lozničani što spremiše, to još nigde nema - kažu učesnici regate iz Beograda, Lidija, Jelena, Elena, Zoran, Sara, kao i Novosađani Vladan, Marija, Nenad i Igor, koji su prvi put na Drini, ističući da je, ubuduće, reku redovno da „pohode“ i između ove čarolije na vodi i kraj nje.

Dok su polazili učesnici su saznali da im je, uz hidrocentralnu starno mesto i drevni Zvornik grad, koji su gradili čuveni vladar Đurađ Branković i njegova supruga Jerina, koja, u ovom kraju, u predanjima, nikad nije bila označena kao prokleta.

Da sve bude kako treba starale su se ekipe za obezbeđenje na priobalju i reci, uz ronicioce i pripadnike policije u čamcima.Muzika, iće i piće, smeh, radost na licima, označavali su svako plovimo sa kojekakvim rekvizotima prikladnim za ovaku svetkovinu na vodi.

Glavni menadžer Loznica, Dejan Stalović, koji je označio start regate, nije imao razloga za brigu, kao predstavnik domaćina, jer je, uz sjajnog kapetana ove regate,profesora Milana Nedeljkovića, bio i čuveni kapetan i utemeljivač „Drinske regate“, kroz ljubovijski i bajinobaštanski kraj, Zoran Vojinović. Dva kapetana su, lično, pratila pri ulasku u plovima i tokom plovidbe svakog učesnika.

- Ovo je, danas, reka koja spaja ljude sa dve obale, ljubavlju, slogom i uzajamnom pažnjom  - kaže kapetan profesor Milan Nedeljković. - Prošli smo ispod tri mosta na Drini, koji vezuju naš narod, a mi smo ih vezali ovom divnom regatom, koja je pokazala da ima lepote za divljenje.Puno nam je srce što su učesnici zadovoljni.

A, veteran regata na Drini, Spasoje Vasić Bato iz Loznice, dodaje:

- Ne da smo zadovoljni, već smo prezadovoljni. Falilo nam je, dugo, ovo druženje.Drina „skida“ sve muke iz glave, pa je prijatna i mila za dušu i telo.A, u dobrom društvu, kao što je ovo, njeno delovanje se samo uveličava, a te veće „doze“ dobrote, naravno, ne škode...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)