VAPAJ ŽEDNIH NIKO NE ČUJE: Zrenjanin raskinuo ugovor sa fabrikom vode, rešenje decenijskog problema se ne nazire

B. Grujić

04. 08. 2021. u 07:26

VEĆ 17 godina Zrenjaninci nemaju ono što je najosnovnije za život - ispravnu vodu na svojim česmama.

ВАПАЈ ЖЕДНИХ НИКО НЕ ЧУЈЕ: Зрењанин раскинуо уговор са фабриком воде, решење деценијског проблема се не назире

Foto Arhiva

Obaćanja da će Fabrika vode konačno "isprati" taj višedecenijski problem pala su upravo u njihovu žutu vodu koja nije za ljudsku upotrebu. Ugovor Grada i tog postrojenja je prekinut, pa se rešenje i ne nazire. Sada su i najtrpeljiviji Zrenjaninci izgubili strpljenje i krenuli u proteste, jer kažu da njihove vapaje niko ne čuje.

Gradonačelnik Simo Salapura ističe da je ugovor iz 2015. godine raskinut krivicom investitora.

- Nije ispunio nijedan od propisanih uslova u tom ugovoru i sporazumu između investitora, Fabrike vode iJKP Vodovod, iz januara ove godine- potvrdio je Salapura.

-Taj sporazum, garantovao je da ako Fabrika vode ne ispuni svoje obaveze, ugovor se jednostavno raskida krivicom izvršioca. Tako je od kada se dogodila eksplozija, prilikom koje su povređena dva radnka i tada je prekinuto snabdevanje grada.

- Nikakva dodatna obaveštenja od strane naručioca, odnosno grada, nisu potrebna. Jednostavno, investitor nije ispunio nijednu stavku ugovora, za nas je ta priča završena i okrećemo se traženju novih rešenja.

Nezadovoljstvo udruženje građan "Zrak" ne odustaje, Foto Arhiva

U međuvremenu, Udruženje građana ZRAK, Zrenjaninska akcija, koje se uspešno izborilo sa problemom smrada iz kafilerije prošlog leta, organizovalo je prvu protestnu vožnju ulicama Zrenjanina, uz sirene i parole "Hoćemo ispravnu vodu". Oni su zahtevali dve litra vode po glavi stanovnika svakog dana, dok se konačno ne reši fijasko sa fabrikom i ne poteče čista pijaća voda.

- Slušali smo razna obećanja i pozive na strpljenje, izneverili su nas, a sada više nema ni informacija - poručili su iz Zrenjaninske akcije.

- Zrenjanincima su prava normalnih ljudi, već 17 godina jednostavno uskraćena, prekršena i pogažena. Imamo osećaj da naše molbe i muke niko ne čuje i ne vidi, ostali smo prepušteni sami sebi, da se borimo onako kako jedino znamo, ujedinjeno.

Foto B. G.

Na prozivke pojedinih političkih opcija, da je Zrenjaninska akcija ispolitizovana u dogovoru sa predstavnicima vlasti, aktivisti odlučno odgovaraju da ovog puta neće odstupiti od svojih zahteva.

ČUDNA OBJAŠNjENjA

OD kada je nakon eksplozije krajem prošle godine, prekinuto vodosnabdevanje iz Fabrike vode, odatle stižu samo čudna saopštenja. U njima se navodi da je sve u redu i da bi Fabrika mogla da radi i isporučuje čistu i ispravnu vodu, a te reči potpisuju - "zaposleni u Fabrici vode".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani