PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU: 51. Sabor narodnog stvaralaštva

Z. Gligorijević

26. 07. 2021. u 14:04

TRACIOCIONALNI 51. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, ove godine će u Kalenićkom Prnjavoru biti održan od 29. jula do 1. avgusta.

ПРОЂОХ ЛЕВАЧ, ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ: 51. Сабор народног стваралаштва

Z. Gligorijević

Prvog dana biće otvorena likovna kolonija „Kalenić 2021“, dok će u petak 30. jula u Domu kulture u 20 sati u Rekovcu biti održan „Zlatni glas Sabora“. Takmičiće se pevači iz mnogih krajeva Srbije, a u revijalnom delu posetioci će imati priliku da slušaju splet pesama Radeta Jorovića.

Z. Gligorijević

Svečano otvaranje je u subotu, 31. jula, od 18 časova u manastiru Kalenić. Program će nositi naziv „Dobar temelj sreću znači”, po scenariju i režiji Marine Končar.  Sabor će otvoriti predstavnik vlade Republike Srbije.

U nedelju će u 8 sati u manastiru Kalenić biti održana sveta arhijerejska liturgija, u 11 sati u porti ovog srednjevekovnog manastira počinje takmičenje zdravičara i nadmetanje u najboljim starim jelima - „Zlatne ruke Levča“. U porti će biti otvorena izložba slika sa 28. likovne kolonije i izložba domaće radinosti i starih zanata. Defile kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa, koji će nastupiti na glavnoj bini pokraj manastira, počinje u 12 sati. Kulturno-umetnički program počinje u 13 sati.

Z. Gligorijević

Tokom predstavljanja igara i pesama iz raznih delova Srbije, biće izabrana najlepša saborica, najduži brk, najduža pletenica i najlepša muška i ženska narodne nošnje.

Pokrovitelji Sabora su Opština Rekovac i Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili