LEPE VESTI: Počela rekonstrukcija 115 godina starog parohijskog doma u Negotinu

S.M.J.

25. 07. 2021. u 17:31

Posle 115 godina postojanja u Negotinu je konačno počela rekonstrukcija Parohijskog doma crkve Sveta Trojica zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave Negotin i Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.

ЛЕПЕ ВЕСТИ: Почела реконструкција 115 година старог парохијског дома у Неготину

Foto: S. M. J.

Radove na rekonstrukciji, vredne 7,2 miliona dinara, po projektu Milana Konstandinovića i uz saglasnost i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša u čijoj se nadležnosti kao kulturno dobro od izuzetnog značaja nalaze i ovaj parohijski dom i hram Svete Trojice, izvode radnici Građevinske firme “Neško gradnja” iz Vlasotinca.

- Projektom je predviđeno da se rade u potpunosti nove podne obloge. Trenutno se izlivaju betonske ploče na koje će biti postavljene granitne pločice. Biće rađena spoljašnja i unutrašnja vrata, kompletna zamena krovnog pokrivača, ojačavanje postojeće plafonske konstrukcije čeličnom gredama, spuštanje plafona gips karton pločama i saniranje fasade - navodi protonamesnik Marko Pajčin, starešina hrama.

Predviđeno je da radovi na obnovi parohijskog doma u kojem su smeštene svešteničke kancelarije i u kojem se obavljaju parohijski i administrativni poslovi, ali i koji je dom Hora Crkve “Sveta Trojica” i mesto okupljanja pri hramovnoj, krsnim slavama i praznicima, traju 60 radnih dana.

- Parohijski dom je osveštan 20. avgusta 1906. godine i od tada do sada većih intervencija osim tekućeg održavanja koje je podrazumevalo krečenje, zamenu crepa ili eventualno oluka na mestima gde su oni dotrajali i gde je bilo prokišnjavanja, nije bilo. Za 115 godina ovo je njegovo prvo saniranje u ovakvom obimu - dodaje starešina Crkve “Sveta Trojica”, protonamesnik Marko Pajčin i dodaje da su lane završeni konzervatorsko - restauratorski radovi na ikonostasu, kao i da su zamenjeni svi prozori na hramu.

Preostaju još radovi na opravci sata na tornju crkve, koji će uskoro biti realizovani, a u nekoj skorijoj budućnosti i sanacija živopisa u crkvi, koji je potpuno pokriven debelim slojem čađi i gareži s obzirom da su u hramu paljene sveće skoro čitav vek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave