TRAČAK NADE ZA POTOMSTVO SVIMA! Trstenik sufinansira vantelesnu oplodnju čak i za parove i kada RFZO to ne odobrava

S. BABOVIĆ

22. 07. 2021. u 07:26

VEROVATNO da nema opštine u Srbiji, kao što je to Trstenik, gde su do te mere proširili spisak parova sa pravom za sufinansiranje vantelesne oplodnje o trošku lokalne samouprave.

ТРАЧАК НАДЕ ЗА ПОТОМСТВО СВИМА! Трстеник суфинансира вантелесну оплодњу чак и за парове и када РФЗО то не одобрава

Foto: OU

Ne samo da su odbornici lokalnog parlamenta izglasali da se podržavaju i parovi gde žena ima do 48 godina, već se pomaže i parovima, gde problema sa sterilitetom ima i muškarac.

Spustili su i kriterijume RFZO za podršku u vantelesnoj oplodnji o trošku države, pa je tako u Trsteniku moguće dobiti i do 300.000 dinara za postupak VTO i ukoliko je dijagnostikovan sekundarni sterilitet, odnosno pacijentkinja ima jedno dete začeto prirodnim putem, a sterilitet se javio kasnije. Država finansira jedan postupak kod parova koji imaju jedne dete koje je došlo na svet zahvaljujući VTO, ali ako se taj postupak okonča bez rezultata, na drugi pokušaj uz finansijsku pomoć države nemaju pravo. Ali, i to mogu u Trsteniku.

- Iznos od 300.000 dinara pokriva maltene ceo proces u privatnim ili državni ustanovama, a naša opština daje sredstva i parovima koji se na postupak VTO odluče u inostranim klinikama - napominje dr Dragica Gočmanac Pajčić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

- Da smo maksimalnim proširenjem kriterijuma uradili pravu stvar, ukazuje podatak da su nam se već od juna javila dva para koja su ušli u postupak u VTO. Vrlo sam ponosna. Ako postoji i najmanji tračak nade da će naši sugrađani sa sterilitetom imati potomstvo, mi ćemo to podržati!

Foto: OU

Svi zainteresovani parovi mogu da se jave opštinskoj upravi.

Inače, od 2017. godine, Trstenik je krenuo da intenzivno ulaže u mere populacione politike. Razloga je, nažalost, bilo mnogo. U opštini živi tek nešto više od 40.000 ljudi, a između dva poslednja popisa broj stanovnika smanjio se za 7.000. Posle ravno 30 godina, kupljeni su novi aparati neophodni za Službu za zdravstvenu zaštitu žena, kolposkopi (sada ih ima tri), 4D ultrazvuk namenjen ranom otrkrivanju maligniteta, praćenju trudnoće, detektovanju neželjenih patoloških promena u drugom stanju.

Foto: OU

- Osim što smo bacili akcenat na nabavku opreme, radili smo na obuci kadra, babica, medicinskih sestara, lekara, sada imamo četiri ginekologa, a do pre nekoliko godina imali smo dva - od septembra će biti moguće organizovati i dvosmenski rad sa po dva ginekologa u smeni - napominje dr Gočmanac Pajčić.

Foto: S. Babović

SAVETOVALIŠTA

Pri Domu zdravlja "Dr Sava Stanojević" otvoreni su Savetovalište za psihofizičko praćenje trudnice, kao i Savetovalište za reproduktivno zdravlje. Kroz nekoliko dana proradiće i platforma za teže pokretne pacijentkinje, koje dolaze na preglede, a zahvaljujući donaciji Poljske, Trstenik će dobiti i ginekološki sto za preglede žena sa invaliditetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije