STOP POLJSKIM POŽARIMA: Za nepoštovanje propisa predviđene kazne zatvora i do pet godina

V.Mitrić

16. 07. 2021. u 12:40

GRADSKI štab za vandredne situacije Loznice apelovao je na sugrađane da ne pale travu,nisko rastinje, na obradivim površinama pored šuma,kako ne bi izazvali požare, a ako primete da neko pali travu i nisko rastinje ili primete već postojeći šumski ili požar na otvorenom prostoru, odmah obaveste Vatrogasno spasilačku jedinicu na telefon 193, Policijsku stanicu na telefon 192 ili Operativni centar 112 na telefon 1985, kako bi se sprečilo dalje širenje požara.

СТОП ПОЉСКИМ ПОЖАРИМА: За непоштовање прописа предвиђене казне затвора и до пет година

Foto: MUP

- Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje strnih useva, smeća na otvorenom, biljnih ostataka, kao i da su za nepoštovanje ove odredbe, Zakonom predviđene visoke novčane kazne: za pravna lica 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara - kažu iz Gradskog štaba.

Izazivanje požara predstavlja opasnost po život i imovinu građana, regulisano je Krivičnim zakonikom RS, članom 278. Zakonika za Krivična dela protiv Opšte sigurnosti ljudi i imovine i za izazivanje opšte opasnosti za učinioce su predviđene visoke zatvorske kazne od 6 meseci do 5. godina zatvora i novčana kazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)