KAKO SU IZBILI SUKOBI IZMEĐU TITA I STALJINA: Predavanje Srđana Graovca na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V.N.

23. 06. 2021. u 09:44

PREDAVANjE Srđana Graovca na temu „ Odnosi između Tita i Staljina – uzroci sukoba" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

КАКО СУ ИЗБИЛИ СУКОБИ ИЗМЕЂУ ТИТА И СТАЉИНА: Предавање Срђана Граовца на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Srđan Graovac

Komunistička partija Jugoslavije od samog početka svog političkog delovanja bila je ustrojena po uzoru na Sovjetski Savez. Niko nije mogao da nasluti da bi na relaciji Moskva‒Beograd moglo doći do sukoba.

Sovjetski Savez bio je idealizovan kao primer uspešne izgradnje novog društveno-ekonomskog poretka, a boljševička partija smatrana je primerom savršeno organizovane političke sile proleterijata.

Kriza u odnosima dve zemlje započela je 1947. godine, a eskalirala je Rezolucijom Infirmbiroa 28. juna 1948.  Međutim, srpska javnost pa ni visoki državni funkcioneri, poput većine ministara u vladi Josipa Broza Tita, nisu imali uvid u detalje sukoba, niti uopšte o postojanju bilo kakvih nesuglasica sa Moskvom.

O tome se u štampi i na televiziji nije govorilo, takve vesti nisu objavljivane. Samo je najuži krug Titovih ljudi bio obavešten o stvarnom stanju i o pravoj prirodi odnosa između Tita i Staljina.


 



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti