PODRŠKA INTELEKTUALNOJ BUDUĆNOSTI SRBIJE: Najboljim studentima u Novom Sadu uručene stipendije

Z. Grumić

22. 06. 2021. u 15:47

OD ukupno 1.490 najboljih studenta završnih godina u Srbiji, kojima su za aktuelnu školsku godinu dodeljene stipendije Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta, tu finansijsku podršku, odnosno nagradu „Dositeja“, dobilo je 469 akademcima sa Univerziteta u Novom Sadu.

ПОДРШКА ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ: Најбољим студентима у Новом Саду уручене стипендије

Foto: Grad Novi Sad

Njima su na prigodnoj svečanosti, priređenoj na platou kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, gradonačelnik Miloš Vučević i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je i predsednik Fonda, uručili ugovore o stipendiranju i plakete “Dositeja“.

- Želimo da pošaljemo poruku da se trud, zalaganje i odricanje isplate i da se tako postaje najbolji. Kao država to prepoznajemo i podržavamo – istakao je Udovičić i naglasio želju da svake godine bude barem za 50 više onih koji zaslužuju nagrade.

Foto: Z. Grumić

U Fondu nastoje, kako je dodao ministar, da i iznos stipendije bude povećan, sa sadašnjih 30.000 dinara najmanje 33.000 mesečno.

Gradonačelnik Vučević je čestitao sjajnim akademcima, njihovim porodicama i profesorima.

- Zamolio bih ove naše najbolje studente da ostanu u Srbiji, u svojim gradovima. Treba nam njihova pamet da bi Srbija bila bolja. Ako i odu u instranstvo na specijalizaciju, neka se vrate u svoju otadžbinu, jer nemaju odgovornost samo prema sebi, već i prema svom narodu.

Vučević je istakao da je ova nagrada s razlogom nazvana po velikom srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću i obraćanje stipendistima završio podsećanjem na čuvenu Dositejevu poruku svom narodu „Knjige braćo, knjige. A ne zvona i praporci“.

Foto: Grad Novi Sad

U ime stipendista zahvalila je Nina Mitričević, student  Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, istakavši da im je to velika i značajna podrška, da budu još bolji.

Među dobitnicima nagrade „Dositeja“ su i sagovornici „Novosti“ Tamara Jevtić studentkinja Ekonomskog fakulteta i Milan Bursać sa Građefinskog fakulteta u Subotici. - Stipendija će mi umnogome pomoći da nastavim da studiram onako kako želim.  Hteo bih da upišem doktorske studije i da se bavim naukom, ovde u Srbiji – izjavio je budući inženjer Milan, a Tamara, uz napomenu da namerava da upiše master studije, dodaje da i ona želi da se zaposli u našoj zemlji.

FOND

OD osnivanja, 2008. godine, Fond je dodelio više od 31.200 nagrada i stipendija studentima i učenicima srednjih škola a za te namene je utrošeno više od 8,3 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede