MESTO ZA ODMOR 400 AKADEMACA: Novac obezbeđen iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope

J. Lemajić

22. 06. 2021. u 06:22

IZGRADNjA Studentskog odmarališta na Paliću ulazi u završnicu, odnosno u toku je treća faza radova - vredna 3,1 milion evra - posle koje će akademcima iz čitave Srbije biti dostupno još 210 ležajeva.

МЕСТО ЗА ОДМОР 400 АКАДЕМАЦА: Новац обезбеђен из кредита Банке за развој Савета Европе

Foto J. L.

Do sada je, tokom prve dve faze, uloženo takođe oko tri miliona evra, a završeni su objekat kuhinje, sala sa više od 300 mesta i sobe sa 210 kreveta.

- Posle završetka građevinskih radova, ostaje da rešimo pitanje snabdevanja toplotnom energijom i da, u skladu sa projektnom dinamikom, objekti budu potpuno završeni do februara iduće godine. Imajući u vidu da je Palić jedna od najprestižnijih destinacija u Srbiji i Vojvodini, sadržaji će biti dostupni i u komercijalne svrhe, jer studentska odmarališta imaju mogućnost da posluju na tržišni način i imaju sopstvena sredstva, iz kojih kasnije mogu da se nadograđuju - najvaljuje Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Svega ovoga ne bi bilo da Vlada Srbije nije u prethodnom period ispregovarala kredit kod Banke za razvoj Saveta Evrope i počela da gradi ovaj impozantni kompleks. Studenti će ovde imati brojne edukacije, a stečenim znanjima će doprineti razvitku Srbije i tako ostati u zemlji. Vlada Srbije tokom prethodnih deset godina radi na tome, a ovo je jedan od simbola te politike i nadam se da ćemo nastaviti u istom pravcu.

U Studentskom odmaralištu su donedavno bili smešteni akademci sa Ekonomskog fakulteta, a za narednu godinu je planirana i "Građevinijada" u Subotici, koja bi takođe trebalo da ugosti više stotina učesnika. Zato svi sa nestrpljenjem očekuju da otvori svoja vrata u punom kapacitetu.

Kompleks se nalazi na površini od 4,5 hektara, sa više od 2.700 kvadrata smeštajnog i pratećeg prostora - uključujući i terene za sport i rekreaciju. U toku je renoviranje postojećih i izgradnja novih objekata, a komleks će sadržati restoran sa kuhinjom, smeštajne paviljone, upravnu zgradu, objekte za kulturno-zabavne i kongresne sadržaje, te za društvene i rekreacione aktivnosti, uz svlačionice, bazen sa kafeom, letnju učionicu i niz otvorenih sportskih terena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave