BUNARI SUVI KAO I ČESME: Meštani Neuzina kod Sečnja već godinu dana imaju velikih problema sa vodosnabdevanjem

B. G.

08. 06. 2021. u 07:26

MUKE sa kvalitetom vode i slabim pritiskom u Vojvodini, odavno nisu novost, jer pojedini delovi Pokrajine imaju i veće probleme u vodosnabdevanju.

БУНАРИ СУВИ КАО И ЧЕСМЕ: Мештани Неузина код Сечња већ годину дана имају великих проблема са водоснабдевањем

Foto Arhiva

To su osetili meštani sela Neuzina u opštini Sečanj, kod Zrenjanina, kojima su česme uglavnom suve, jer je bunar gotovo presušio.

Neuzine je za vikend dobilo vodu posle višenedeljnih restrikcija i suvih slavina.To je samo jedan u nizu prekida u vodosnabdevanju ovog dela Sečnja. Oni već godinu dana konstantno imaju problema sa bunarom, čiji je vodozahvat pri kraju ekspoloatacije.

Dragana Marton, sekretar Mesne zajednice Neuzina, napominje da kada se radovi na dotrajalom bunaru obavljaju, meštani su obavešteni da na vreme obezbede zalihe vode, a na usluzi su im cisterne sa vodom, postavljene u centru sela. Vladimir Milankov, tehnički rukovodilac u JKP "Sečanj", ističe da su stručnjaci na terenu konstatovali oslabljeni kapacitet postojećeg bunara u Neuzini i da se slična situacija uskoro može ponoviti u Jarkovcu, Boki i ostalim mestima u ovoj opštini.

- Zasada je problem samo u Neuzini, bunar 18 godina nije obnavljan i jedini je za vodosnabdevanje stanovništva ovog sela, a na izvorištu nema dovoljnog priliva vode tako da je smanjena dostupna količina vode kojom se snabdeva vodovodna mreža potrošača Neuzine - istakao je Milankov.

Foto Arhiva

- Stručnjaci kažu da je jedino rešenje hitna izgradnja novog bunara na postojećem izvorištu kako bi se meštanima obezbedila dovoljna količina vode za piće i sanitarne potrebe.

Predrag Rađenović, predsednik opštine Sečanj, pokrenuo je inicijativu hitnog rešavanja problema u Neuzini.

- Ovog puta radilo se naopravci postojeće pumpe na bunaru i jednostavnonije moglo brže.

Protok vode sa 1,5 povećan je na 6,5 litara u sekundi - kaže Rađenović uz obećanje da će u skladu sa zakonom, biti započeto bušenje novog bunara.

Foto Arhiva

 

SVAKI VIKEND ISKLjUČENjA

MEŠTANI Neuzine, svesni situacije, zasada imaju strpljenja i razumevanja, ali očekuju trajno rešenje.

- Pravo da vam kažem, sanjamo svi novi bunar i vodu u slavinama, jer malo, malo pa je nema - kaže stariji meštanin Neuzine, ističući da je tako bilo i proteklog vikenda, kada niko u selu nije imao vodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)