ZAJEDNO JOŠ BEZBEDNIJI: Ukupno 18 gradova i opština iz sliva Zapadne Morave potpisalo sporazum o saradnji

G. ĆIROVIĆ

08. 06. 2021. u 05:40

PREDSTAVNICI 18 gradova i opština iz sliva Zapadne Morave su - uz podršku Delegacije EU, MUP Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) - u Vrnjačkoj Banji potpisali sporazum o saradnji koji lokalnim samoupravama koje su posebno izložene riziku od poplava, zemljotresa i klizišta omogućava da efikasno reaguju.

ЗАЈЕДНО ЈОШ БЕЗБЕДНИЈИ: Укупно 18 градова и општина из слива Западне Мораве потписало споразум о сарадњи

Foto G. Šljivić

Planirano je i formiranje zajedničke službe za poslove civilne zaštite, koja će koordinirati merama prevencije i sistemom ranog upozoravanja, odnosno reagovanja na teritoriji kompletnog sliva, na kojoj živi 800.000 ljudi.

SVEČANO Predstavnici lokalnih samouprava parafiraju akt, Foto G. Šljivić

- Postoji velika želja da se Civilna zaštita unapredi zarad boljeg reagovanja u vanrednim situacijama, a ovo područje je prilično podložno zemljotresima i poplavama. Srž koncepta su saradnja, koordinacija i prevencija, a Unija je još od katastrofe iz 2014. realizovala niz veoma važnih projekata čija je ukupna vrednost 175 miliona evra - istakao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Posle svečanog potpisivanja sporazuma, usledila je zajednička vežba jedinica Civilne zaštite iz sliva Zapadne Morave i Gorske službe spasavanja - uz simulaciju evakuacije usled elementarne nepogode. Oprema koja je ovom prilikom korišćena obezbeđena je zahvaljujući finansijskoj podršci Unije, u okviru projekta "EU za Srbiju otpornu na katastrofe", koji sprovodi UNDP.

Foto G. Šljivić

SISTEM I PREVENTIVA, PA POSLEDICE

- POTPISIVANjE Sporazuma je izuzetno važno da bi svi shvatili neophodnost da se elementarnim nepogodama bavimo neprestano, svakodnevno, bez obzira na to što je od katastrofalnih poplava prošlo već sedam godina. Potrebno je da se ne bavimo isključivo posledicama, već uzrocima i prevencijom, odnosno ulaganjem u infrastrukturu i unapređenjem sistema - naglasio je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave