OSLIKAVANJE I REDIZAJN STAKLA: Radionica kreativnog preduzetništva u Paraćinu

Z. Rašić

07. 06. 2021. u 14:21

POSLEDNjA u serijalu od četiri radionice, održana u okviru projekta "Laboratorija kreativnog preduzetništva" u dvorištu paraćinskog Zavičajnog muzeja bila je veoma inspirativna.

ОСЛИКАВАЊЕ И РЕДИЗАЈН СТАКЛА: Радионица креативног предузетништва у Параћину

Foto: Z. Rašić

Dvadesetak učesnica i samo jedan predstavnik muškog roda uvežbavali su oslikavanje-redizajn stakla, a ovoj izuzetnoj tehnici podučavala ih je Tatjana Šaban, višedecenijski profesionalac u ovom umetničkom zanatu. Po struci je inženjer grafičke tehnologije, ali je završila srednju dizajnersku školu.

- Verovali ili ne, prvi put vodim radionicu i vidim da su došli baš oni koji su zainteresovani za oslikavanje stakla. Uglavnom su to žene, mlađe i starije, zato što se verovatno lakše izražavaju putem boja. Radimo redizajn, što znači da pokušavamo da promenimo izgled nekih već gotovih staklenih proizvoda, poput čaša. Cilj današnje radionice bio je da se predstavi ovaj tako reći zanat i da se savladaju neke osnovne tehnike jer to nije isto kao gledanje na "Jutjubu". Jednostavno, mora da se proba – kaže, za Novosti, Tatjana.

Foto: Z. Rašić

Polaznice su oduševljeno držale u rukama četkice i kontur pastu, koncentrisano pokušavajući da ulepšaju staklene predmete. Radile su neke tradicionalne SFS motive, ali i uobičajene cvetne, radi uvežbavanja, a sve su pokazivale volju koja je najvažnija u ovom poslu.

Anđelka Pavlović već je dokazala da je kreativac heklanjem brojnih igračaka za mališane, a posebno izradom hobotnica za prevremeno rođene bebe.

- Ovde sam da bih naučila nešto novo, posebno zato što ima pesrpektive u staklu. Izuzetno mi je bio zanimljiv i rad i druženje. Žene na ovaj način mogu da spoznaju sebe, da otkriju neki svoj talenat za koji nisu znali – rekla je, zadovoljno, Anđelka.

Radionicom oslikavanja stakla završen je serijal radionica i predavanja, a time i projekat "Laboratorija kreativnog preduzetništva", objašnjava v.d. direktorka paraćinskog Zavičajnog muzeja Tijana Pešić. Polaznici su mogli da biraju na kojoj radionici žele da učestvuju, a ukupno je obuku prošlo njih 40.

Foto: Z. Rašić

- Dobar je bio odziv i komentari su bili pozitivni tako da planiramo i na dalje da organizujemo slične aktivnosti kakav je bio ovaj projekat koji smo radili sa Institutom za kreativno preduzetništvo – zaključila je Pešićeva, dodajući da je najveću pažnju privuklo ipak dizajniranje cvetnih aranžmana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri