SUBOTICA IT CENTAR BALKANA: Grad na severu Bačke ima potencijal da postane programersko središte regiona

J. Lemajić

25. 05. 2021. u 07:45

KOLIKA je potražnja za programerima u Subotici i okolini najbolje oslikava činjenica da se firme koje se bave ovim poslom međusobno ne smatraju konkurencijom.

СУБОТИЦА ИТ ЦЕНТАР БАЛКАНА: Град на северу Бачке има потенцијал да постане програмерско средиште региона

Foto: Depositpfotos

Kako bi najveći grad na severu Bačke bolje pozicionirali u svetu informacionih tehnologija ali i privukli mlade da se bave ovim poslom, kompanije i obrazovne ustanove grada osnovale su projekat "IT Subotica 2030".

Cilj projekta je da Subotica u narednih deset godina postane prepoznatljiv nacionalni i regionalni IT centar sa živom IT privrednom scenom, ali i grad koji je idealno mesto za studiranje, život i rad.

- Želja nam je da ovim napravimo bolju spregu za mlade, od studiranja, prakse, rada i samog života u Subotici - objašnjava Branimir Gajić, osnivač kompanije "Infostud".

Kako bi uspeli u ovoj nameri, organizacija "IT Subotica 2030" osmislila je program od pet tačaka na kojima će se bazirati njihov dalji rad. To su izgradnja Subotice kao IT centra sa prepoznatljivom ekspertizom, "Big Tiket" - privlačenje velikih IT kompanije, mapiranje Subotice kao kongresni IT centar, kao i unapređenje atraktivnosti grada i zdravog životnog okruženja.

Foto: J. L.

- Ekspertiza mora da se razvija u saradnji sa obrazovnim institucijama, to je prvenstveno oblast softverskog inženjerstva, oblast mašinskog učenja čak i veštačke inteligencije. Subotica može da ima kompetativne prednosti, jer imamo te vrste obrazovnih profila - dodaje Gajić.

Situacija sa koronom ubrzala je razvoj IT sektora i rast potražnje za uslugama iz ove oblasti.

- U IT firmama ima velikog prostora za zapošljavanje novih ljudi. Mi ćemo tokom leta potpisati ugovore o stipendiranju troje studenata Ekonomskog fakulteta i Više tehničke škole, i očekujemo da ćemo kroz ove obrazovne ustanove dobiti kvalitetan kadar - ističe Mladen Prijić, iz kompanije "Konkordsoft". - Subotičke IT firme su konkurentne, iako u Novom Sadu i Beogradu postoji upliv stranih kompanija koje daju velike plate, ali se nadamo da ćemo kroz "Big Tiket" program doći do velikih investicija koje će Suboticu podići na jedan viši nivo.

Foto: Depositpfotos

PROFILI

SUBOTICA, uz svoju povoljnu geografsku lokaciju, ima i uslove za kvalitetno obrazovanje. U gradu i okolini ima čak 50 odeljenja tehničkog obrazovanja, koji su veoma traženi i koje upisuju dobri đaci. Tu su i Ekonomski fakultet i VTŠ sa svojim obrazovnim profilima - poslovna informatika, digitalni marketing i napredna analitika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio