DA NIJE BILO NJE NE BI BILO NI NOVAKA: ATP u opširnom tekstu predstavio najboljeg svih vremena, a jedna žena ima posebno mesto

Novosti online

08. 03. 2021. u 09:22

PAO je rekord za koji se mislilo da nikada neće, Rodžer Federer više ne drži prvo mesto po broju nedelja na čelu ATP liste, već je to Novak Đoković.

ДА НИЈЕ БИЛО ЊЕ НЕ БИ БИЛО НИ НОВАКА: АТП у опширном тексту представио најбољег свих времена, а једна жена има посебно место

foto: EPA

Srbin je stigao do 311. nedelje na vrhu, a sve je počelo u junu 1992. godine. Mršavi petogodišnjak je tada na Kopaoniku gledao jedan juniorski kamp, a Jelena Genčić ga je videla kako viri preko ograde i pozvala ga na teren. 

ATP se na svom sajtu u velikom tekstu posvećenom srpskom teniseru prisetio kako je Jelena Genčić uvidela talenat i krenula da ga brusi kako bi svetu podarila

Ona je i ranije radila sa velikim talentima,. "otkrila" je Moniku Seleš, a odmah je znala šta vidi pred sobom. Kako navodi Kris Bouers u svojoj knjizi "Novak Đoković: Sportski državnik", Jelena Genčić je odmah otišla do restorana koji su držali roditelji budućeg svetskog broja 1! 

"Imate zlatno dete!", rekla je, a mislila je - bukvalno! 

"Do 17. godine biće u Top 5 na svetu", tada im je predvidela Jelena Genčić. 

To se nije ostvarilo, jer je Novak sa 17 godina bio 128. na svetu. Malo je kasnije došao do šampionske forme, a od 2011. godine do sada je skupio 311 nedelja na mestu broj 1, a za to vreme je samo jednom ispao iz Top 5!

Foto: N.Skenderija

 

"Zlatno dete" je tri decenije kasnije postalo najveći teniser u istoriji. Iako predviđanje nije bilo tačno, Novak nije postao Top 5 igrač do 17. godine,  ono se itekako obistinilo. 

Kako se navodi u tekstu ATP-a, Novak je pre svega stigao do toga jer niko nikada na teniskom terenu nije imao takvu glad za pobedom. 

"Isti kvaliteti koje je Genčićeva uvidela na prvom treningu su oni koji su mu omogućili neverovatnu karijeru: rad nogu, koncentracija, ali pre svega glad za pobedom. Samo 26 igrača je došlo do prvog mesta ATP liste otkada je ona uvedena 1973. godine. Uz dužno poštovanje svima, niko nije imao takvu glad da ostane na vrhu kao Novak Đoković", ističe ATP u opširnom tekstu.  


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024